Wykonanie
Tak dawno nie pisalam po polsku
herbata, ze musialam zajrzec do slownika, przez jakie “h” mam napisac. Czlowiek nigdy nie zapomni rodzinnego
jezyka, powiadaja ludzie, ale cos niecos poprzekszalcam od czasu do czasu, wiec mam nadzieje, ze wybaczycie moje bledy w pisowni.Ostatnio znalazlam gdzies na blogu, ze mozna zrobic
herbate z
szafranem i ze ponoc taka
herbate parza w Iranie. Poskarzylam sie mojemu malzonkowi, ze nigdy mi takiej
herbatki nie postawil. Biedny nie wiedzial, ze taka szafranowa
herbate mozna w ogole parzyc. No coz
Iran to wielkie panstwo, co region to obyczaj, a
herbatke i tak ugotowalam.
Aby zblizyc sie troche wiecej do orientu pozwolilam sobie wypic
herbatke w pieknych, ze zlotymi ornamentami szklaneczkach.
Herbata smakowala mi bardzo… no coz ja czlowiek pijacy i jedzacy wszystko… z malymi wyjatkami.Czarna
herbata z
szafranemSkladniki: na 6 szklanek½ l wrzatku½ l
mleka5 lyzeczek prawdziwej czarnej
herbaty, sypanejszczypta
szafranucukier lub
miod wedle potrzebyWykonanie:Zalej wrzatkiem
herbate.Ugotuj
mleko z
szafranem i wlej do
herbaty. Dodaj
cukier jesli musisz…Przepis wedruje do akcji Szafranowa kulinariaPolecane przepisy
Szafranowy pilaf z
kurczakiem,
brukselka,
figami i
granatemAdwentowe ciasto
szafranoweChleb szafranowy z
sezamemSzafranowe scones z
zurawinaSzafranowe bułeczki lussekatter