ßßß Cookit - przepis na sezamki - najlepsze

sezamki - najlepsze

nazwa

Składniki

Wykonanie

Błyskawiczne do zrobienia i banalnie łatwe, wychodzą pyszne i dużo :)
1 pełna szklanka sezamu
3/4 szklanki miodu
4 kopiaste łyżki cukru
Miód zagotować z cukrem, wsypać ziarno sezamowe i smażyć do lekkiego zbrązowienia na maleńkim ogniu, często mieszać. U mnie zanim doszły do pożądanego kolorku to trwało około 10 minut.
Na posmarowanej olejem lub oliwą kwadratowej blasze o wymiarze 24 cm wyłożyć cieniutką warstwą masę sezamową, wygładzić powierzchnię. Trzeba to robić w miarę sprawnie, bo masa szybko zastyga. Następnie włożyć ją do lodówki (ja wyniosłam na balkon) do całkowitego zastygnięcia. Następnie ostrym sztywnym nożem pokroić w kwadraciki, prostokąty lub trójkąciki.
RADA : Naczynia i sztućce, które używaliśmy do robienia sezamków, umyjmy wtedy, kiedy są jeszcze ciepłe, jak zastygną to czeka nas naprawdę ciężka robota (doświadczyłam na własnej skórze).
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/11/sezamki-najlepsze.html