Wykonanie
Błyskawiczne do zrobienia i banalnie łatwe, wychodzą pyszne i dużo :)
1 pełna szklanka
sezamu3/4 szklanki
miodu4 kopiaste łyżki
cukruMiód zagotować z
cukrem, wsypać ziarno
sezamowe i smażyć do lekkiego zbrązowienia na maleńkim ogniu, często mieszać. U mnie zanim doszły do pożądanego kolorku to trwało około 10 minut.Na posmarowanej
olejem lub
oliwą kwadratowej blasze o wymiarze 24 cm wyłożyć cieniutką warstwą masę
sezamową, wygładzić powierzchnię. Trzeba to robić w miarę sprawnie, bo masa szybko zastyga. Następnie włożyć ją do lodówki (ja wyniosłam na balkon) do całkowitego zastygnięcia. Następnie
ostrym sztywnym nożem pokroić w kwadraciki, prostokąty lub trójkąciki.RADA : Naczynia i sztućce, które używaliśmy do robienia
sezamków, umyjmy wtedy, kiedy są jeszcze ciepłe, jak zastygną to czeka nas naprawdę ciężka robota (doświadczyłam na własnej skórze).