ßßß
szklanka sezamuszklanka cukruwodałyżka mioduWsypać sezam na suchą patelnię i podprażyć ziarna aż się lekko zbrązowieją, odstawić.Do rondla z grubym dnem wsypać cukier i zalać go wodą - tak by cukier był cały mokry.Nastawić palnik i czekać aż cukier się skarmelizuje (nie mieszać niczym zawartości) - będzie płynny i przybierze złoty kolor. Kolor karmelu można sprawdzić nakładając odrobinę na biały talerzyk.Kiedy jest złoty dodać miód i sezam, całość porządnie wymieszać.Teraz należy szybko wszystko wykonywać, bo sezamki szybko zaczną robić się twarde - na papier do pieczenia wylać zawartość garnka, przykryć go drugim papierem do pieczenia, a całość rozwałkować na grubość najlepiej mniej niż 0,5 cm.Zdjąć szybko papier z góry, sezamki pokroić na dowolne kształty, oderwać od dolnego papieru, przełożyć na talerzyk i zostawić do ostygnięcia.
