ßßß
'Sezamowy tydzień' rozpoczęty!Powiem szczerze, że jestem bardzo zaskoczona. Tym, że sezamki są takie... proste do wykonania i tak bardzo w smaku przypominają te oryginalne, a może i są lepsze. Kruche, nie twarde, nie ciągnace się. Z całą pewnością świetnie dopracowany przepis Kuchareczki . Bardzo polecam!Składniki:210 g cukru210 g sezamu2 łyżki wody1 łyżka miodu (płynnego)Sezam wysypać na suchą patelnię i podprażyć (mieszając często), aż zrobi się złoty, odstawić.Do innego niedużego garnuszka wsypać cukier, dodać 2 łyżki wody i poczekać, aż się skarmelizuje (będzie złoty i płynny). Do karmelu dodać miód i wymieszać łyżką. Następnie wrzucić ostudzony wcześniej sezam i mieszać, aż się wszystko połączy.Teraz pracować dość szybko: na arkusz papieru do pieczenia wylać masę sezamową, przykryć drugim papierem i rozwałkować na grubość 1 cm (masa będzie tężała z każdą chwilą). Jak masa trochę przestygnie, natychmiast odkleić od pergaminu (potem mogą być trudności). Pokroić dowolnie, pozostawić do całkowitego ostudzenia.Z przepisu otrzymacie kilkanaście takich sezamków jak na zdjęciu.Smacznego :-).