ßßß
Pyszne, chrupiące i pachnące sezamki.Proste i szybkie w wykonaniu.Idealne jako słodka przekąska dla dzieci lub niespodziewanych gości.Kiedy więc mamy ochotę na coś pysznego i słodkiego warto schrupać paczuszkę sezamkówto tylko 200 kcal.Dostarczymy wówczas sobie nie tylko spory zastrzyk energii, ale również sporą dawkę witamin.Sezamki przywędrowały do nas z Arabii (choć niektórzy twierdzą, że krajem pochodzenia jest Afryka Środkowa), a pierwsze wzmianki na ich temat pochodzą już z czasów Babilonu.Tajemnicą wielowiekowej popularności przysmaku jest ziarno sezamowe.Sezam jest znany i ceniony na całym świecie.Do wytworzenia sezamków według tradycyjnej receptury z Dalekiego Wschodupotrzebne są podprażone ziarna sezamu.Można go również łączyć z orzechami.
Sezam dobroczynna roślina, główny składnik wielu smakołyków - jest rośliną bogatą w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), tak istotne w okresie rozwoju i dojrzewania człowieka, a ponadto lecytynę wpływającą pozytywnie na sprawność umysłową.Warte uwagi jest też białko zawarte w drobnych, złotych ziarenkach.Jego wartość odżywcza jest porównywalna do wartości białka jaja kurzego.Ziarna sezamowe są niezwykle cennym źródłem protein, witamin A, E, witamin z grupy B, magnezu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i fosforu.Wysoka zawartość aminokwasów sprawia, że sezam jest bardzo łatwo przyswajalny przez organizm.Przede wszystkim jednak zawiera nisko cholesterolowe tłuszcze z grupy omega 3 i unikatowe substancje takie jak sesamol i sesamolina, które są najlepszymi znanymi naturalnymi przeciwutleniaczami, spowalniającymi w organizmie procesy starzenia.To wszystko sprawia, że pomaga on w utrzymaniu młodej, elastycznej skóry, chroni organizm przed niektórymi chorobami metabolicznymi i zmniejsza ryzyko nowotworów.
Składniki:200 g ziaren sezamu200 g cukru2 łyżki wody1 łyżka płynnego miodu
Ziarna sezamu wsypałam na patelnię.
Podprażyłam go często mieszając, aż uzyskał złoty kolor.Odstawiłam żeby przestygł.
Do garnka wsypałam cukier.
Wlałam wodę.
Mieszałam
do momentu,aż się skarmelizuje i będzie złoty i płynny.
Do karmelu wlałam miód.
Wymieszałam.
Wsypałam uprażone ziarna sezamu.
Wymieszałam aż składniki się połączyły.
Wylałam masę na arkusz papieru do pieczenia.Przykryłam ją drugim papierem i rozwałkowałam.Masa szybko tężeje, więc trzeba to robić szybciutko.Grubość sezamek zależy od Was.
Jak masa trochę wystygła, odkleiłam z niej papier.
Przełożyłam placek sezamowy na kratkę aby przestygł i stwardniał.
Teraz już można kroić ją na dowolne kształty.
Smacznego!