ßßß Cookit - przepis na Chrupiące, domowe sezamki

Chrupiące, domowe sezamki

nazwa

Składniki

Wykonanie

Mienią się kolorem karmelowo -miodowym, urzekają chrupkością i słodyczą :) Będą wyglądać stylowo zawinięte w kawałki papieru do pieczenia na kocyku i domowo chrupane palcami umalowanymi w miodzie.Dużo smaczniejsze niż te cienkie ze sklepów, no i ta satysfakcja!
200 g nasion sezamu
200 g cukru
3 łyżki wody
łyżka miodu
Na rozgrzaną patelnię wsypać sezam, podgrzać mieszając przez około pół minuty. W rondelku podgrzać cukier z wodą. Gdy masa zacznie się karmelizować dodać miód, podgrzewać, aż będzie płynna. Wtedy szybko zdjąć z gazu, wymieszać z sezamem i przełożyć na płatek papieru do pieczenia, przykryć drugą połową i dość energicznie rozwałkować (masa będzie tężała z każdą chwilą). Po kilku minutach pokroić na pojedyncze batoniki. Podawać owinięte paskiem papieru do pieczenia. Smacznego!
Źródło:http://waniliowakuchnia.blogspot.com/2012/07/chrupiace-domowe-sezamki.html