ßßß Cookit - przepis na Szafranowe wypieki, potrawy z szafranem,szafranowe buleczki

Szafranowe wypieki, potrawy z szafranem,szafranowe buleczki

nazwa

Wykonanie

Szafranowe bułeczki lussekatter
Szafranowe bułeczki lussekatter (lussebullar) to jedne z najbardziej ulubionych i rozpowszechnionych swiatecznych wypiekow w Szwecji. 13 grudnia przypada Dzien Swietej Lucji (Lucia Dagen) i wlasnie wtedy nastepuje inauguracja tego wypieku.
Lubie piec szafranowe bułeczki w wigilie. Jemy je wtedy na sniadanie, ja z moim ulubionym kubkiem kawy, a reszta domownikow z mlekiem.
No i ten szafran …tak cudownie pachnie!
Lussekatter to slodkie buleczki, ale nie przesadnie. Sa bardzo puszyste i po prostu rozplywaja sie w ustach.
Przepis na szafranowe bułeczki lussekatter
Składniki: na 24 sztuk
75 g stopionego masła
25 g drożdży, swiezych
2 ½ dl mleka
1 żołtko
0,5 g szafranu
1 dl cukru
około 7-8 dl mąki
1 jajko do posmarowania
rodzynki
Wykonanie:
Roztop masło i dodaj cukier, szafran oraz mleko. Wlej mieszanke do miski ( uzywam asystenta kuchennego), dodaj drożdże i z czescia maki zrob zaczyn. Zostaw na 15 minut w cieplym miejscu pod przykryciem.
Dodać sól, jajka i mąkę i zarob gładkie ciasto. Powinna być miękkie, ale odchodzic od scianek naczynia. Zostaw ciasto do wyrośnięcia na około 30 minut.
Wyloz ciasto na posypaną mąką blacie i podziel na mniejsze kawałki. Rozwałkuj kazdy kawalek ruloniki i uformuj duze S. Wciśnij rodzynki. Zostaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.
Posmaruj buleczki roztrzepanym jajkiem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 225 ° C (termoobieg), około 8-10 minut.
Polecane przepisy
Szafranowe scones z zurawina
Szafranowe bułeczki nadziewane waniliowym kremem
Chleb szafranowy z sezamem
Adwentowe ciasto szafranowe
Szafranowy wieniec drożdżowy
Źródło:http://codojedzenia.pl/szafranowe-buleczki-lussekatter