Wykonanie
Szafranowe bułeczki lussekatter
Szafranowe bułeczki lussekatter (lussebullar) to jedne z najbardziej ulubionych i rozpowszechnionych swiatecznych wypiekow w Szwecji. 13 grudnia przypada
Dzien Swietej Lucji (Lucia Dagen) i wlasnie wtedy nastepuje inauguracja tego wypieku.
Lubie piec
szafranowe bułeczki w wigilie. Jemy je wtedy na sniadanie, ja z moim ulubionym
kubkiem kawy, a reszta domownikow z
mlekiem.No i ten
szafran …tak cudownie pachnie!Lussekatter to slodkie buleczki, ale nie przesadnie. Sa bardzo puszyste i po prostu rozplywaja sie w ustach.
Przepis na
szafranowe bułeczki lussekatterSkładniki: na 24 sztuk75 g stopionego
masła25 g
drożdży, swiezych2 ½ dl
mleka1
żołtko0,5 g
szafranu1 dl
cukruokoło 7-8 dl
mąki1
jajko do posmarowania
rodzynkiWykonanie:Roztop
masło i dodaj
cukier,
szafran oraz
mleko. Wlej mieszanke do miski ( uzywam asystenta kuchennego), dodaj
drożdże i z czescia
maki zrob zaczyn. Zostaw na 15 minut w cieplym miejscu pod przykryciem.Dodać
sól,
jajka i
mąkę i zarob gładkie ciasto. Powinna być miękkie, ale odchodzic od scianek naczynia. Zostaw ciasto do wyrośnięcia na około 30 minut.Wyloz ciasto na posypaną
mąką blacie i podziel na mniejsze kawałki. Rozwałkuj kazdy kawalek ruloniki i uformuj duze S. Wciśnij
rodzynki. Zostaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.Posmaruj buleczki roztrzepanym
jajkiem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 225 ° C (termoobieg), około 8-10 minut.
Polecane przepisy
Szafranowe scones z
zurawinaSzafranowe bułeczki nadziewane
waniliowym kremem
Chleb szafranowy z
sezamemAdwentowe ciasto
szafranoweSzafranowy wieniec
drożdżowy