Wykonanie
Od dawna przybierałam się do upieczenia takich bułeczek..ale zawsze było jakieś ale...czasem potrzebna jest jakaś motywacja czy coś podobnego...no i akurat Małgosia zaproponowała pieczenie takich
bułek w Wypiekaniu na śniadanie ..Przepis pochodzi z tej strony...tam też możecie poczytać o tradycji pieczenia takich bułeczek..Bułeczki są pyszne...ja w
sumie z jednego ciasta zrobiłam trzy rodzaje bułeczek..ale o nich w następnych postach..
300 ml
mleka200 g
masła50 g
drożdży2
jajka0,5 łyżeczki
soli150 g
cukru2 g
szafranu lub
kurkumy750 g
mąkirodzynki lub
żurawinajajko +1 łyżka
mleka do smarowania bułeczek
Mleko podgrzać, rozpuścić
masło.
Drożdże rozpuścić w pół szklanki
mleka i dwiema łyżeczkami
cukru. Dodać resztę
mleka, roztopione i ostudzone
masło, roztrzepane
jajka i resztę składników. Wyrobić, zostawić do wyrośnięcia. Formować z ciasta wężyki długości ok. 15-20 cm, a z nich literkę S, w każdy ślimaczek wcisnąć
rodzynek. Odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Posmarować
jajkiem z
mlekiem. Piec ok. 12 minut w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku.
Razem ze mną piekły:[ dziękuję]IzaWiosenkaAgataKingaŁucjaAgaMagdalenaKamilaMarzenaJoasia