Wykonanie
Lussekatter to bułeczki
drożdżowe wypiekane dla upamiętnienia śmierci Łucji,która poprzez swoją bohaterską postawę w obliczu śmierci,szybko została uznana za świętą.Więcej informacji na jej temat można znaleść tu .
przepis na Lussekatter pochodzi z bloga Fabryka Kulinarnych Inspiracji (klik), którego autorka Łucja zaprosiła mnie do wspólnego Wypiekania na Śniadanie:)300 ml
mleka20 dkg
masła5 dkg świeżych
drożdży2
jajka1/2 łyżeczki
soli15 dkg
cukru2 g
szafranu lub
kurkumy75 dkg
mąkirodzynki1
jajko + 2 łyżki
mleka mieszam i smaruję wierzch
bułek przed pieczeniam
Masło rozpuszczam i zostawiam do ostygnięcia.Do pół szkl.letniego
mleka dodaję2 łyżeczki
cukru i
drożdże,mieszam,dodaję 2 łyżki
mąki i zostawiam do wyrośnięcia.Do miski z
mąką dodaję wyrośnięty rozczyn,resztę letniego
mleka,
masło,roztrzepane
jajka oraz pozostałę składniki.Wyrabiam ciasto i odstawiam do wyrośnięcia.Następnie dzielę je na równe porcje,formuję wałeczki długości 15-20 cm i zwijam w literkę S,do środka ślimaczka wkładam
rodzynkę.Odstawiam na 15 min do ponownego wyrośnięcia.Piekarnik nagrzewam do 220 stopni,drożdżówki smaruję
jajkiem z
mlekiem i piekę ok.12 min.na złoto.Smacznego!!!Bardzo dziękuję Łucji za propozycję udziału we wspólnym pieczeniu,cieszę się bardzo,gdyż przełamałam moją niechęć do pieczenia
drożdżowych ciast.Bułeczki,jako jedne z pierwszych wypieków,uważam za udane.Miałam ogromną przyjemność piec wspólnie z :ŁucjąIząAgatąBożenąWiosenkąKingąKamilą
MagdąMarzeną