ßßß Cookit - przepis na Lussekatter - Oczy św. Łucji

Lussekatter - Oczy św. Łucji

nazwa

Wykonanie

W tym tygodniu propozycją w Wypiekaniu na śniadanie są szwedzkie bułeczki o pięknym żółtym kolorze, w kształcie litery S. Są to bułki związane z niesamowitą, męczęńską historią św. Łucji. Zwyczaj ich wypiekania pochodzi ze Szwecji, gdzie kult tej świętej jest zaskakująco duży. Bułki są mocno maślane i słodkie. Smakują wyśmienicie:)
Źródło
Składniki:
300 ml mleka
200 g masła
50 g drożdży
2 jajka
pół łyżeczki soli
150 g cukru
2 g szafranu lub kurkumy
750 g mąki
rodzynki
Mleko podgrzać, rozpuścić masło. Drożdże rozpuścić w pół szklanki mleka i dwiema łyżeczkami cukru. Dodać resztę mleka, roztopione i ostudzone masło, roztrzepane jajka i resztę składników. Wyrobić, zostawić do wyrośnięcia. Formować z ciasta wężyki długości ok. 15-20 cm, a z nich literkę S, w każdy ślimaczek wcisnąć rodzynek. Odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Posmarować jajkiem z mlekiem. Piec ok. 12 minut w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2014/12/Lussekatter-Oczy-sw-Lucji.html