Wykonanie
W tym tygodniu propozycją w Wypiekaniu na śniadanie są szwedzkie bułeczki o pięknym
żółtym kolorze, w kształcie litery S. Są to
bułki związane z niesamowitą, męczęńską historią św. Łucji. Zwyczaj ich wypiekania pochodzi ze Szwecji, gdzie kult tej świętej jest zaskakująco duży.
Bułki są mocno maślane i słodkie. Smakują wyśmienicie:)
ŹródłoSkładniki:300 ml
mleka200 g
masła50 g
drożdży2
jajkapół łyżeczki
soli150 g
cukru2 g
szafranu lub
kurkumy750 g
mąkirodzynkiMleko podgrzać, rozpuścić
masło.
Drożdże rozpuścić w pół szklanki
mleka i dwiema łyżeczkami
cukru. Dodać resztę
mleka, roztopione i ostudzone
masło, roztrzepane
jajka i resztę składników. Wyrobić, zostawić do wyrośnięcia. Formować z ciasta wężyki długości ok. 15-20 cm, a z nich literkę S, w każdy ślimaczek wcisnąć
rodzynek. Odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Posmarować
jajkiem z
mlekiem. Piec ok. 12 minut w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku.Smacznego:)