Wykonanie
Już
pisałam wcześniej..że z jednego ciasta zrobiłam trzy rodzaje...były lussekatter , zawijańce z
orzechami i oto już trzeci pomysł z tym samym
ciastem drożdżowym..tym razem z masą kajmakową...było pyszne..najszybciej zjedzone...
300 ml
mleka200 g
masła50 g
drożdży2
jajka0,5 łyżeczki
soli150 g
cukru2 g
szafranu lub
kurkumy750 g
mąkimix keksowy Heliomasa krówkowa Helio
jajko +1 łyżka
mleka do smarowania bułeczek
Mleko podgrzać, rozpuścić
masło.
Drożdże rozpuścić w pół szklanki
mleka i dwiema łyżeczkami
cukru. Dodać resztę
mleka, roztopione i ostudzone
masło, roztrzepane
jajka i resztę składników. Wyrobić, zostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować.Posmarować masą kajmakową, posypać mixem keksowym.Zwinąć ciasto z nadzieniem w rulon, następnie przekroić wzdłuż (zostawić około 1-2 cm od wierzchołka) i zwinąć jak warkocz. Ułożyć na blaszce , odstawić do wyrośnięcia.Później posmarować
jajkiem wymieszanym z odrobiną
mleka i piec w 180° przez około 20 minut.