ßßß Cookit - przepis na Zawijaniec drożdżowy z masą kajmakową

Zawijaniec drożdżowy z masą kajmakową

nazwa

Wykonanie

Już pisałam wcześniej..że z jednego ciasta zrobiłam trzy rodzaje...były lussekatter , zawijańce z orzechami i oto już trzeci pomysł z tym samym ciastem drożdżowym..tym razem z masą kajmakową...było pyszne..najszybciej zjedzone...
300 ml mleka
200 g masła
50 g drożdży
2 jajka
0,5 łyżeczki soli
150 g cukru
2 g szafranu lub kurkumy
750 g mąki
mix keksowy Helio
masa krówkowa Helio
jajko +1 łyżka mleka do smarowania bułeczek
Mleko podgrzać, rozpuścić masło. Drożdże rozpuścić w pół szklanki mleka i dwiema łyżeczkami cukru. Dodać resztę mleka, roztopione i ostudzone masło, roztrzepane jajka i resztę składników. Wyrobić, zostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować.Posmarować masą kajmakową, posypać mixem keksowym.Zwinąć ciasto z nadzieniem w rulon, następnie przekroić wzdłuż (zostawić około 1-2 cm od wierzchołka) i zwinąć jak warkocz. Ułożyć na blaszce , odstawić do wyrośnięcia.Później posmarować jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka i piec w 180° przez około 20 minut.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/12/zawijaniec-drozdzowy-z-masa-kajmakowa.html