Wykonanie
Przy okazji robienia lussekatter postanowiłam z tego samego ciasta wyczarować jeszcze coś innego..i tak oto są zawijane bułeczki..nadziane mixem keksowym ,
suszoną żurawiną i
orzechami Helio ..
300 ml
mleka200 g
masła50 g
drożdży2
jajka0,5 łyżeczki
soli150 g
cukru2 g
szafranu lub
kurkumy750 g
mąkimix keksowy Helio
orzechy włoskie Helio
żurawina suszonajajko +1 łyżka
mleka do smarowania bułeczek
Mleko podgrzać, rozpuścić
masło.
Drożdże rozpuścić w pół szklanki
mleka i dwiema łyżeczkami
cukru. Dodać resztę
mleka, roztopione i ostudzone
masło, roztrzepane
jajka i resztę składników. Wyrobić, zostawić do wyrośnięcia. Podzielić na dwie części i osobno rozwałkować.Jedną część posmarować
jajkiem wymieszanym z odrobiną
mleka, posypać mixem keksowym, rozdrobnionymi
orzechami i pokrojoną
suszoną żurawiną.Przykryć drugim rozwałkowanym płatem ciasta, lekko rozwałkować.Pokroić na 2-3 cm paski.Skręcić , a
potem zwinąć w bułeczkę. Odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Posmarować
jajkiem z
mlekiem. Piec około 20 minut w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku.