Wykonanie
Zapraszam na kolejną odsłonę
ciasta drożdżowego. Puszyste, mięciutkie, po prostu pyszne. Dodatkową atrakcją jest
żurawina, chociaż możecie dać
rodzynki, jeśli wolicie.
Składniki:300 g
mąki12 g
drożdży świeżych125 letniego
mlekaszklanka
suszonej żurawiny1
jajko50 g roztopionego
masła45 g
cukru1/4 łyżeczki
soliZ
drożdży zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia, dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem lnianym, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut). Po tym czasie ciasto lekko wyrobić, dodać
żurawinę,wyłożyć do głębokiej formy, wcześniej wysmarowanej
masłem, Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, posmarować roztrzepanym
jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na 40 minut.Smacznego:)