Wykonanie
Na święta obowiązkowo musiał być makowiec...u mnie tym razem nie był tradycyjny tylko w innej formie.75 dkg
mąki300 ml
mleka90 g
cukru2
jajka10 dkg
masła1 łyżeczka
soli25 g
drożdży świeżychmasa makowakruszonka:50 g
mąki25 g
cukru35 g
masłaWszystkie składniki kruszonki zagnieść w miseczce na jednolitą masę, włożyć do lodówki.
Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek i wkruszyć
drożdże, posypać łyżką
cukru.Odstawić,aż
drożdże się rozpuszczą, a następnie dodać
masło,
jajka oraz
sól.Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia.Ciasto podzielić na 2 części , każdą rozwałkować na prostokąt ,wyłożyć masę
makową i zwinąć roladę.Roladę troszkę rozpłaszczyć i przeciąć nożem wzdłuż na kilka pasków.Pocięte paski ułożyć w dowolny sposób na blachę i odstawić do wyrośnięcia.Przed pieczeniem posypać kruszonką .Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.