Wykonanie
Przepyszne rogaliki
drożdżowe, można je nadziewać
dżemami,
owocami,
czekoladą, a znikają tak szybko, że nawet nie potrafię powiedzieć jak długo pozostają świeże :)Składniki:1 kg
mąki1,5 szklanki
mleka15 dag
masła2
jajka10 dag
drożdży7 łyżek
cukruszczypta
soliDrożdże rozmieszać z łyżeczką
cukru i połową szklanki ciepłego
mleka, pozostałe
mleko zagotować z
masłem i połączyć z
mąką wymieszaną z pozostałym
cukrem, odstawić do ostudzenia.Dodać wyrośnięte
drożdże, rozbełtane
jajka (odrobinę zostawić do smarowania rogalików) i wyrabiać ok. 10 minut.Pozostawić do wyrośnięcia na ok. godzinę, powinno podwoić objętość.Podzielić ciasto na 4 części, każdą z nich rozwałkować tworząc koło, pokroić na 8 części.Na każdym trójkącie wyłożyć łyżeczkę nadzienia (ja używam powideł,
dżemu jagodowego, różanego i nutelli) i zawijać rogaliki zaczynając od podstawy.Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić na ok. 15 minut.Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec każdą partię przez 20 minut, uprzednio posmarowawszy rozbełtanym
jajkiem.