ßßß Cookit - przepis na Najlepsze rogaliki drożdżowe

Najlepsze rogaliki drożdżowe

nazwa

Wykonanie

Przepyszne rogaliki drożdżowe, można je nadziewać dżemami, owocami, czekoladą, a znikają tak szybko, że nawet nie potrafię powiedzieć jak długo pozostają świeże :)
Składniki:
1 kg mąki
1,5 szklanki mleka
15 dag masła
2 jajka
10 dag drożdży
7 łyżek cukru
szczypta soli
Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru i połową szklanki ciepłego mleka, pozostałe mleko zagotować z masłem i połączyć z mąką wymieszaną z pozostałym cukrem, odstawić do ostudzenia.
Dodać wyrośnięte drożdże, rozbełtane jajka (odrobinę zostawić do smarowania rogalików) i wyrabiać ok. 10 minut.
Pozostawić do wyrośnięcia na ok. godzinę, powinno podwoić objętość.
Podzielić ciasto na 4 części, każdą z nich rozwałkować tworząc koło, pokroić na 8 części.
Na każdym trójkącie wyłożyć łyżeczkę nadzienia (ja używam powideł, dżemu jagodowego, różanego i nutelli) i zawijać rogaliki zaczynając od podstawy.
Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić na ok. 15 minut.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec każdą partię przez 20 minut, uprzednio posmarowawszy rozbełtanym jajkiem.
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2012/05/najlepsze-rogaliki-drozdzowe.html