Wykonanie
Brak pomysłu na obiad zaowocował kluchami na parze czyli pampuchami, z sosem
śmietanowo-
jagodowo-
truskawkowo-
malinowym.30 dag
mąki180 ml
mlekaszczypta
soli3 łyżki
cukru1
jajko25 g
drożdży40 g
masłaMleko podgrzać, rozpuścić w nim
cukier i wkruszyć
drożdże. Po 10-15 minutach dorzucać powoli wymieszaną
mąkę,
jajko, rozpuszczony tłuszcz i
sól. Zagniatamy ok 10-15 minut aż ciasto będzie elastyczne i przestanie się kleić. Wkładam do miski i zostawiam na godzinke do wyrośnięcia. Wyciągamy ciasto i rozpłaszczamy na desce na grubość ok 1,5-2 cm i wykrawamy kółka. Zostawiamy pod ściereczka do wyrośnięcia na 20-30 minut. Gotowe gotujemy na parze ok 8 minut. Ja podałam z sosem - zmiksowałam
truskawki,
maliny i
jagody ze
śmietanką i odrobiną
cukru.