ßßß Cookit - przepis na Strucla ( chalka) drożdżowa

Strucla ( chalka) drożdżowa

nazwa

Wykonanie

Tradycyjna chałka drożdżowa.Do rybki z makiem, lub z kruszonką na pyszne śniadanie.Mięciutki środek delikatna skórka, i ten cudowny maślany zapach. Upieczcie raz,a nigdy więcej nie kupicie gotowej. Kto z boi się ciasta drożdżowego, to zapraszam do działu PORADY znajdziecie tam instrukcję na ciasto drożdżowe doskonałe.
500 g mąki
2 jajka + jedno do smarowania
250ml mleka
5 dkg drożdży
szczypta soli
3 łyżki cukru
5 łyżek roztopionego masła
Drożdże mieszamy z łyżą cukru odrobiną mleka i łyżką mąki Do misy wsypujemy przesianą mąkę, letnie mleko , sól, cukier i rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy gładkie ciasto pod koniec dodając roztopione masło. C iasto zostawiamy pod ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie dzielimy na dwie porcje , z każdej formujemy 3 wałeczki i zaplatamy w warkocz.Zaplecione chałki odstawiamy na 15 minut do podrośnięcia. Piekarnik nastawiamy na 175st bez termoobiegu. Przed włożeniem chałek do piekarnika smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem bądź kruszonką.Pieczemy ok 50 min ( u mnie były 60 i to ciut za dużo)
Źródło:http://slodkoipieprznie.blogspot.com/2013/11/strucla-chalka-drozdzowa.html