Wykonanie
Tradycyjna
chałka drożdżowa.Do
rybki z
makiem, lub z kruszonką na pyszne śniadanie.Mięciutki środek delikatna skórka, i ten cudowny
maślany zapach. Upieczcie raz,a nigdy więcej nie kupicie gotowej. Kto z boi się
ciasta drożdżowego, to zapraszam do działu PORADY znajdziecie tam instrukcję na
ciasto drożdżowe doskonałe.500 g
mąki2
jajka + jedno do smarowania250ml
mleka5 dkg
drożdżyszczypta
soli3 łyżki
cukru5 łyżek roztopionego
masłaDrożdże mieszamy z łyżą
cukru odrobiną
mleka i łyżką
mąki Do misy wsypujemy przesianą
mąkę, letnie
mleko ,
sól,
cukier i rozpuszczone
drożdże. Wyrabiamy gładkie ciasto pod koniec dodając roztopione
masło. C iasto zostawiamy pod ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie dzielimy na dwie porcje , z każdej formujemy 3 wałeczki i zaplatamy w warkocz.Zaplecione
chałki odstawiamy na 15 minut do podrośnięcia. Piekarnik nastawiamy na 175st bez termoobiegu. Przed włożeniem
chałek do piekarnika smarujemy wierzch roztrzepanym
jajkiem i posypujemy
makiem bądź kruszonką.Pieczemy ok 50 min ( u mnie były 60 i to ciut za dużo)