Wykonanie
Ta
chałka wypełni cały dom przepięknym zapachem, bo tak cudnie pachnie właśnie
kardamon. Jest mięciutka i bardzo puszysta. Jeśli tylko pozwolicie jej spokojnie rosnąć i zapewnicie ciepły kącik zachwyci smakiem każdego. Jest tak smaczna, że oprócz
masła nie potrzebuje żadnych innych dodatków. Szlachetny
kardamon sprawia, że uświetni każde świąteczne śniadanie. Dodałam jeszcze
suszoną żurawinę, jeśli nie lubisz możesz ją pominąć.
Chałka ma idealnie wyważone składniki, a ciasto bardzo łatwo się formuje, właściwie nie wymaga podsypywania
mąką. Zapraszam do przepisu.Składniki na 2
chałki:
500 g
mąki orkiszowej jasnej 6308 kapsli
kardamonu200 ml
mleka85 g
masła50g
cukru1
jajko L1 paczuszka suchych
drożdży1/2 łyżeczki
soli80 g
suszonej żurawiny-opcjonalnie2 łyżki Hagelzucker -
cukru perłowegoWykonanie:wydłubać ziarenka
kardamonu z łupinek i rozetrzeć w moździeżu. Możesz co prawda użyć mielonego
kardamonu, lecz nie pachnie już tak cudnie i tak intensywnie. Posiekaj drobno
żurawinęmleko podgrzać w garnuszku, dodać
masło pokrojone w kawałki, by się rozpuściło ( nie musi rozpuścić się całkowicie)
mąkę,
cukier,
sól,
drożdże i
kardamon umieścić w misie robota, dodać
mleko z
masłem oraz
jajko i wyrobić hakiem do
ciasta drożdżowego gładkie ciasto, odchodzące od brzegów misy. Pod koniec wmieszać pokrojoną
żurawinę. Misę przykryć folią spożywczą i postawić w cieple do podwojenia objętości.wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Z każdej uformować po 3 wałeczki długości około 35-40 cm i spleść dwa warkocze. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do powtórnego wyrośnięcia. Włączyć piekarnik ustawiając temperaturę na 200°Cwyrośnięte
chałki posmarować
mlekiem i posypać
cukrem perłowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut w temperaturze 200°C. Studzić na kratceUwagi:
chałki posmarowałam tylko samym
mlekiem.
Chałki posmarowane przed pieczeniem
żółtkiem rozbełtanym z 2 łyżkami
mleka pięknie się błyszczą.