Wykonanie
Już dawno miałam ochotę na coś słodkiego i z
cynamonem. Przepisów jest tak wiele, że nie wiedziałam co wybrać! Padło na szwedzkie bułeczki z bloga Codojedzenia . Niestety nie mogłam dostać
cukru perłowego, więc zastąpiłam go
cukrem-pudrem.I tak są pyszne!


SKŁADNIKI: (ok. 20 szt.)2,5 dag
drożdży7,5 dag
masła1 szklanka
mleka10 dag
cukruszczypta
soli1 łyżeczka mielonego
kardamonu3 szklanki
mąkiNadzienie:5 dag
masła10 dag
cukru (pudru)2 łyżeczki mielonego
cynamonu1
jajko do posmarowania bułeczekPRZYGOTOWANIE:Roztop
masło i dodaje
mleko. W misce utrzyj
drożdże z
cukrem i zalej
masłem z
mlekiem. Dodaj
mąkę z
solą i wyrabiaj do gładkości. Miskę przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia - ma podwoić objętość (zostawiłam na 1,5godz.). Utrzyj
masło z
cukrem i
cynamonem. Rozwałkuj ciasto na stolnicy na kształt prostąkąta (ok. 3mm grubości) i wysmaruj je przygotowanym nadzieniem.
Zwiń prostokąt w rulon i pokrój na ok. 2 cm kawałki. Ułóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i pozstaw do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. pół godziny. Piecz w nagrzanym piekarniku do 250st.C przez 10 min. Smacznego!
