Wykonanie
Tak dawno nie miałam
drożdży w palcach, że prawie już zapomniałam jakie to przyjemne uczucie. Chciałam wykorzystać masę marcepanową, która została mi po świętach. A połączenie marcepanu z
cynamonem okazało sie strzałem w dziesiątkę. W orginale skrętki były zawijane i związane w supełki jednak ciasto wyszło mi tak miękkie i delikatne, że nijak nie dało się go złożyć w kółko, nie mówiąc o związywaniu. Dlatego zostawiłam je w wersji tylko skręconej i nazwałam skrętkami. Smak skrętek można sobie z łatwością wyobrazić bo przecież
cynamon idealnie nadaje się do
ciasta drożdżowego a w połączeniu z marcepanem to już wogóle poezja.
Źródło: Kolekcja Wypieki ze smakiemSkładniki:500 ml
mleka50 g
drożdży150 g
masła100 g
cukru1/2 łyżeczki
soli2 łyżeczki mielonego
kardamonu1 kg
mąkiSkładniki na nadzienie:50 g
masła250 g marcepanu2 łyżki mielonego
cynamonuPodgrzać
mleko do temperatury 37 stopni. W dużej misce rozpuścić
drożdże w niewielkiej ilości uprzednio podgrzanego
mleka. Wlać pozostałe
mleko do miski i dodać posiekane
masło,
cukier,
sól,
kardamon oraz większą część
mąki. Mieszać ciasto drewanianą łyżką przez 6-7 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut, aż podwoi swoją objętość. Wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną
mąką i lekko je wyrobić. Wymieszać składniki nadzienia. Podzielić ciasto na dwie częśći i z każdej rozwałkować prostokąt. Na każdym z nich rozprowadzić nadzienie. Prostokątne częśći ciasta złożyć wzdłuż na pół i pociąć na paski szerokości 2 cm. Każdy pasek skęcić a następnie związać w luźny węzeł lub zostawić tylko skręcone tak jak ja to zrobiłam. Ułożyć zawijasy lub skrętki na blaszcze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni. Piec około 5-10 minut, a następnie pozostawić do wystygnięcia na kratce.Smacznego:)