Wykonanie
Fanka
cynamonu i
masła orzechowego tak
mogę siebie nazwać. Dziś wariacja z
cynamonem coś co podbiło moje serducho ! Cinnamon Rolls !
Składniki: na zaczyn:- 25g świeżych
drożdży- 1/2 szklanki ciepłego
mleka- 1 łyżka
cukru- 2 łyżki
mąki na ciasto:- 500g
mąki- 50 ml
mleka- 3/4 szklanki
cukru- 100g roztopionego
masła- szczypta
solinadzienie:- 3/4 szklanki
cukru- 3 łyżeczki
cynamonu- 25g roztopionego
masłaPrzygotowanie:Najpierw robimy zaczyn rozpuszczając
drożdże w ciepłym
mleku z dodatkiem
cukru i
mąki, dokładnie łączymy składniki i odstawiamy na 15 min. Następnie wyrabiamy ciasto,
mąkę przesiewamy dodajemy
cukier,
sól, rozpuszczone
masło i
mleko oraz nasz zaczyn. Mieszamy składniki i tworzymy zbitą kulkę, którą następnie odkładamy w ciepłe miejsce (jeśli masa się lepi podsypujemy
mąką). Całość odkładamy do miski przykrywamy ściereczką i czekamy 1h aż wyrośnie. W tym czasie w szklance łączymy
cukier z
cynamonem i oddzielnie roztapiamy
masło. Po upływie godziny rozwałkowujemy nasza kulkę na prostokąt grubości mniej więcej centymetra, smarujemy go
masłem i posypujemy
cukrem z
cynamonem ( dość grubą warstwą ) następnie tak przygotowany płat ciasta zwijamy w roladę i kroimy w poprzek na mniejsze krążki. Tak przygotowane Cinnamon Rolls układamy na blaszce wysmarowanej
oliwą, lekko smarujemy pędzelkiem zamoczonym w
maśle i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min.
Smacznego!