Wykonanie
cynamonowe, słodkie bułeczki, które zna chyba większość blogerów. mięciutkie, idealne na wieczór przy kubku gorącej
czekolady i dobrym filmie. zapraszam :)Cinnamon rolls (ok. 18 sztuk) na zaczyn:25g świeżych
drożdży1/2 szklanki ciepłego
mleka1 łyżka
cukru2 łyżki
mąkiWszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut.Ciasto:500g
mąki100g
masła roztopionego i przestudzonego1/2 szklanki ciepłego
mleka3/4 szklanki
cukruszczypta
soliWszystkie składniki wymieszać ze sobą w misce, dodać wyrośnięty zaczyn. Wyrobić do połączenia składników i uzykania gładkiego ciasta. Przykryć je ścierką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto i cienko rozwałkować, na kształt prostokąta.nadzienie:1 szklanka
cukru3 łyżeczki
cynamonu+ 25g roztopionego
masła do posmarowania.Prostokąt posmarować
masłem, a następnie posypać mieszanką
cukru z
cynamonem. Ciasto zwinąć w roladę i pokroić na 18 kawałków. Ułożyć na wysmarowanej
masłem blaszce, zachowując niewielkie odstępy.Piec ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.Smacznego! :)