Wykonanie
Jakiś czas temu wciągnęły mnie szwedzkie kryminały. Przeczytałam całą
serie i
mogę powiedzieć jedno. Jeśli amerykański policjant zjada pączki, tak szwedzki raczy się
bułkami cynamonowymi. I to przy każdej okazji. Momentami ciężko mi było skupić się na książce, bo na każdej stronie
bułki jawiły się jako
absolutny lek na całe zło. Ale umówmy się...kiedy je zrobiłam wszystko rozumiem..są idealne! Poczęstowałam nimi koleżankę, a wieczorem dostałam smsa:"Sprzedawaj te
bułki, a zarobisz fortunę!" No nie wiem..
póki co przepis umieszczam tutaj:)
Składniki:Ciasto:700 g
mąki40 g świeżych
drożdży100 g
cukru300 ml ciepłego
mleka120 g
masłaszczypta
soli3/4 łyżeczki mielonego
cynamonuNadzienie:100 g miękkiego
masła60 g
cukru1 i 1/2 łyżeczki
cynamonuWykonanie:
Drożdże rozkrusz do miski i zalej szklanką ciepłego
mleka. Wymieszaj aż się rozpuszczą.
Masło rozpuść i gdy lekko przestygnie dodaj do
drożdży i dolej resztę
mleka. Wymieszaj. Dodaj resztę składników. Możesz dodać trochę
mąki jeśli będzie kleić się do rąk. Wyrabiaj kilkanaście minut aż ciasto będzie elastyczne. Odstaw do wyrośnięcia na ok 30 minut w ciepłe miejsce. Do miski pokrój
masło na kawałki i rozgnieć widelcem. Dodaj
cynamon i wymieszaj żeby nie było grudek. Dodaj
cukier i znowu wymieszaj. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkuj je na blacie podsypanym
mąką. Uformuj kształt prostokąta. Rozsmaruj na całym cieście
masło z
cukrem i
cynamonem.
Zwiń delikatnie w rulon i
ostrym nożem krój na plastry. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Piecz ok 15 minut w temp. 190 stopni do momentu aż
bułki będą rumiane.Smacznego!