Wykonanie
Cynamonowe drożdżówki - składniki:SKŁADNIKI CIASTA: szklanka
mleka + szczypta
cukrupół kostki
drożdży2.5 szklanki
mąkipół kostki
masła (potrzebne będzie bardzo miękkie)pół szklanki
cukruszczypta
soliNADZIENIE: ćwierć kostki
masłaćwierć szklanki
cukrułyżeczka mielonego
cynamonuCynamonowe drożdżówki - sposób przygotowania:Zaczynam od podgrzania
mleka... delikatnie... żeby było po prostu ciepłe (na pewno nie gorące, bo zabijemy
drożdże) Wlewam to
mleko do szklanej (nie metalowej!) miski. Dodaję rozdrobnione w palcach
drożdże i szczyptę
cukru... Drewnianą łyżką mieszam
mleko aż
drożdże się rozpuszczą.Odstawiam na 10 minut żeby sobie zaczęło "pracować"... Jeśli nie bąbluje to znaczy że nie dosypałam
cukru (wtedy dosypuję i czekam jeszcze 10 minut) albo ze
mleko było za gorące i zamordowałam
drożdże (wtedy
mogę sobie ten zaczyn wylać i zacząć od początku... :)Jeśli wszystko w porządku - dosypuję do miski
mąkę,
cukier,
sól i dodaję miękkie
masło... zagniatam aż będzie jędrne, sprężyste i łatwo będzie się odklejało od ręki... jeśli będzie brudzić palce trzeba dosypywać
mąkę... aż do skutku...Kulkę z ciasta zostawiam na całą godzinę na blacie kuchennym żeby sobie wyrosła... nie musi być tam obłędnie ciepło ale warto pozamykać okna żeby nie było przeciągu... (miskę przykrywam czystą bawełnianą ściereczką... Ciasto sobie rośnie....i rośnie a po godzinie podwaja lub nawet potraja objętość.... Gdy ciasto jest gotowe do zagniatania, nastawiam piekarnik na 180oC i przygotowuję nadzienie:
Masło wkładam do maleńkiej miski a tę wstawiam do większej, do której wlewam gorącą
wodę...
masło powoli się rozpuści... Ciasto przekładam na deskę ... ... i wałkuję aż stanie się cienkim na pół centymetra zupełnie niedoskonałym, umownym prostokątem... Na cieście rozsmarowuję cieniutką warstwę rozpuszczonego
masła... nie chodzi o to żeby drożdżówki były bardziej tłuste... tylko o to żeby
cukier cynamonowy miał się do czego przykleić i żeby w piecu łatwiej się rozpuścił... Z
cukru i
cynamonu przygotowuję mieszankę i traktuję nią cieniutko cały prostokąt ciasta... Gdy całe ciasto pokryte jest
cynamonowym cukrem... zaczynam je zwijać... Wałek, który z ciasta powstanie kroję
ostrym nożem na ok. 2 centymetrowe "ślimaczki"... Jeśli chcemy
mieć cienkie / dość niskie drożdżówki - możemy pokroić ciasto co centymetr a jeśli wysokie i pokaźne konkretne buły - co 3 cm :) Gotowe "
ślimaki" układam na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Ponieważ ciasto urośnie -
między drożdżówkami zostawiam po kilka centymetrów przestrzeni Wstawiam blachę (lub blachy jeśli kroiłam wałek na 1 centymetrowe plasterki..) do pieca na 10 do 15 minut. Mają być złote z wierzchu i puchate w środku.... zdjęcia na http://nocnakuchnia.blox.pl