ßßß
Składniki:Ciasto:2 1/2 szklanki mąki20 g drożdżyłyżeczka soli6 łyżek cukru200 ml ciepłej wodyNa syrop:grudka masła3 łyżki mleka3 łyżki cukruszczypta cynamonuWykonanie:Ciasto:Mąkę przesiać do dużej miski.Następnie robimy rozczyn:Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru, dwie łyżki mąki oraz 100 ml ciepłej wody. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 min, nakryte ściereczką w ciepłe miejsce. Ja zawsze stawiam na kuchni, zazwyczaj jest ciepła, bo się na niej coś pichci.Następnie nasze wyrośnięte drożdże dodajemy do przesianej mąki, wymieszanej z solą, dodajemy resztę cukru, oraz wody. Dokładnie wyrabiamy ciasto, aż uzyska jednolitą gładką konsystencje. Powinno odchodzić od miski i nie kleić się do raki. Ugniatamy tak ok. 6-8 minut. Następnie nakrywamy ściereczką i znów odstawiamy, aż wyrośnie. Jakieś 30-40 minut.Brytfankę (u mnie tortownica) smarujemy masłem, lub olejem. Z naszego ciasto odrywamy kawałki i formujemy kuli, mniej więcej takich rozmiarów Następnie maczamy nasze kulki (dokładnie w syropie).Syrop:Masło topimy, mieszamy z cukrem i cynamonem oraz mlekiem.Układamy dookoła, zostawiając środek wolny. Następnie znów nakrywamy i pozostawiamy, aż porządnie wyrośnie. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Pieczemy 25-30 minut.Smacznego :)*Odkąd zaczęłam sama wypiekać ciasta drożdżowe, wprost się w nich zakochałam. I mimo, że trzeba sporej cierpliwości za nim taki cudowny wypiek trafi na nasz stół, gotowy do zjedzenia. To jest naprawdę takiego zachodu warty ;D