Wykonanie
SkładnikiZaczyn:100 ml lekko ciepłego
mleka3/4 łyżeczki świeżych
drożdży100 g
mąkiCiasto:12 nitek
szafranu250 g
mąki25 g drobnego
cukru1/2 łyżeczki
soli30 g miękkiego
masła150 ml lekko ciepłego
mleka100 g
rodzynekżółtko jajaPrzygotowanieZaczyn: Zmiksować
mleko z rozkruszonymi
drożdżami i
mąką na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce aż napęcznieje.Ciasto:
Szafran zalać 1 łyżką wrzącej
wody i odstawić na 10 minut. W dużej misce wymieszać przesianą
mąkę z
cukrem i
solą. Dodać posiekane
masło i dokładnie wymieszać (rozetrzeć) z
mąką.
Szafran wlać do
mleka, następnie dokładnie wymieszać z zaczynem, na koniec dodać
rodzynki. Wlać całość do
mąki i mieszać drewnianą łyżką aż składniki się połączą w miękkie i klejące się ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut.Wyłożyć ciasto na wysmarowany
olejem blat i wyrabiać przez 10 sekund. Uformować kulę i włożyć ją do posmarowanej
olejem miski na 10 minut. Wyjąć ciasto i jeszcze raz wyrabiać przez 10 sekund. Uformować kulę i włożyć ją do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.Wyłożyć ciasto na podsypaną
mąką stolnicę i uformować wałek (jak na zdjęciach poniżej). Przykryć ściereczką i zostawić na 10 minut. Rozwałkować ciasto rękami na wałek długości 50 cm, następnie zwinąć je w kształt litery „S”. Blachę do pieczenia podsypać
mąką i ułożyć ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę aż podwoi swoją objętość.Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Ciasto posmarować
żółtkiem roztrzepanym z 3 łyżkami zimnej
wody i szczyptą
soli. Piec w środkowej części piekarnika przez 30 minut, następnie obniżyć temperaturę do 190 stopni i piec kolejne 15 minut lub do czasu aż
chleb będzie miał intensywny złoty kolor, twardą skórkę i będzie wydawać „pusty” dźwięk, gdy do niego zapukamy. Ja piekłam znacznie krócej, 25 minut w 210 stopniach i 5 minut w obniżonej temperaturze.