ßßß Cookit - przepis na Chlebek szafranowy z rodzynkami

Chlebek szafranowy z rodzynkami

nazwa

Wykonanie

Składniki
Zaczyn:
100 ml lekko ciepłego mleka
3/4 łyżeczki świeżych drożdży
100 g mąki
Ciasto:
12 nitek szafranu
250 g mąki
25 g drobnego cukru
1/2 łyżeczki soli
30 g miękkiego masła
150 ml lekko ciepłego mleka
100 g rodzynek
żółtko jaja
Przygotowanie
Zaczyn: Zmiksować mleko z rozkruszonymi drożdżami i mąką na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce aż napęcznieje.
Ciasto: Szafran zalać 1 łyżką wrzącej wody i odstawić na 10 minut. W dużej misce wymieszać przesianą mąkę z cukrem i solą. Dodać posiekane masło i dokładnie wymieszać (rozetrzeć) z mąką. Szafran wlać do mleka, następnie dokładnie wymieszać z zaczynem, na koniec dodać rodzynki. Wlać całość do mąki i mieszać drewnianą łyżką aż składniki się połączą w miękkie i klejące się ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut.
Wyłożyć ciasto na wysmarowany olejem blat i wyrabiać przez 10 sekund. Uformować kulę i włożyć ją do posmarowanej olejem miski na 10 minut. Wyjąć ciasto i jeszcze raz wyrabiać przez 10 sekund. Uformować kulę i włożyć ją do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Wyłożyć ciasto na podsypaną mąką stolnicę i uformować wałek (jak na zdjęciach poniżej). Przykryć ściereczką i zostawić na 10 minut. Rozwałkować ciasto rękami na wałek długości 50 cm, następnie zwinąć je w kształt litery „S”. Blachę do pieczenia podsypać mąką i ułożyć ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę aż podwoi swoją objętość.
Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Ciasto posmarować żółtkiem roztrzepanym z 3 łyżkami zimnej wody i szczyptą soli. Piec w środkowej części piekarnika przez 30 minut, następnie obniżyć temperaturę do 190 stopni i piec kolejne 15 minut lub do czasu aż chleb będzie miał intensywny złoty kolor, twardą skórkę i będzie wydawać „pusty” dźwięk, gdy do niego zapukamy. Ja piekłam znacznie krócej, 25 minut w 210 stopniach i 5 minut w obniżonej temperaturze.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/drozdzowe_wypieki/chleb_szafranowy/przepis.html