ßßß Cookit - przepis na Ciasto Trzech Króli

Ciasto Trzech Króli

nazwa

Wykonanie

Z okazji święta Trzech Króli upiekłam ciasto drożdżowe w kształcie korony. Ciasto takie lub podobne jest wypiekane w krajach Europy zachodniej co szczerze mówiąc trochę mnie zdziwiło. Nie sądziłam, że w tradycji mocno zlaicyzowanych krajów znajdzie się miejsce na uczczenie katolickiego święta. Tym bardziej, że w Polsce nie jest to raczej zbyt szeroko rozpowszechniony zwyczaj. Przynajmniej ja o nim do niedawna nie słyszałam. Ale człowiek uczy się całe życie a że bardzo miałam ochotą na drożdżowe ciasto więc idealnie wpasowało się w moje zapotrzebowanie.
Źródło + moje zmiany
Składniki:
500 g mąki
1 łyżeczka soli
50 g cukru
20 g drożdży
100 g miękkiego masła
250 ml letniego mleka
otarta skórka z 1/2 cytryny
żółtko do posmarowania
garść rodzynek
Mąkę wymieszać z solą. Dodać pozostałe składniki, z drożdży zrobiłam najpierw rozczyn, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w cieple miejsce do podwojenia objętości. Ciasto podzielić na 8 kawałków, uformować z nich kulki. Układać je w wieńcowej formie, wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Posmarować żółtkiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 30 min.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2013/01/Ciasto-Trzech-Kroli.html