Wykonanie
Z okazji święta
Trzech Króli upiekłam
ciasto drożdżowe w kształcie korony. Ciasto takie lub podobne jest wypiekane w krajach Europy zachodniej co szczerze mówiąc trochę mnie zdziwiło. Nie sądziłam, że w tradycji mocno zlaicyzowanych
krajów znajdzie się miejsce na uczczenie katolickiego święta. Tym bardziej, że w Polsce nie jest to raczej zbyt szeroko rozpowszechniony zwyczaj. Przynajmniej ja o nim do niedawna nie słyszałam. Ale człowiek uczy się całe życie a że bardzo miałam ochotą na
drożdżowe ciasto więc idealnie wpasowało się w moje zapotrzebowanie.
Źródło + moje zmianySkładniki:500 g
mąki1 łyżeczka
soli50 g
cukru20 g
drożdży100 g miękkiego
masła250 ml letniego
mlekaotarta skórka z 1/2
cytrynyżółtko do posmarowaniagarść
rodzynekMąkę wymieszać z
solą. Dodać pozostałe składniki, z
drożdży zrobiłam najpierw rozczyn, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w cieple miejsce do podwojenia objętości. Ciasto podzielić na 8 kawałków, uformować z nich kulki. Układać je w wieńcowej formie, wcześniej wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką. Posmarować
żółtkiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 30 min.Smacznego:)