Wykonanie
Babka drożdżowa kojarzy nam się najczęściej ze świętami Wielkanocnymi. ;)Już za 4 tygodnie, więc już czas żeby próbować przygotowywać świąteczne wypieki.Składniki:40 g świeżych
drożdży3/4 szklanki
cukru5 łyżek ciepłego
mleka2,5 szklanki
mąki typu 5004
jajka6
żółtek150 g
masłacukier z prawdziwą
wanilią lub ekstrakt z
waniliiPrzygotowanie:W miseczce wymieszać
drożdże z ciepłym
mlekiem, dodać 1 łyżeczkę
cukru i 3 łyżki
mąki.Odstawić na około 30minut.Utrzeć
masło, dodawać stopniowo pół szklanki
cukru.Dodawać stopniowo po 1
żółtku - 10.Wlać po około 10 minutach ucierania mikserem wyrośnięte
drożdże.Wsypać
mąkę i wszystko wymieszać łyżką.Ubić w misce
białka z szczyptą
soli na sztywną pianę.Dodać resztę
cukru i
cukru z
wanilią.Wszystko razem delikatnie połączyć.Wysmarować formę
masłem i oprószyć
mąką.Przelać ciasto i odstawić na około 1h 30min do wyrośnięcia.Rozgrzać piekarnik do 140 stopni.Wstawić do piekarnika.Piec pierwsze 10 minut w 140 stopniach, a następne około 30 minut w 180 stopniach.Sprawdzać patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.Posypać
cukrem pudrem.
Smacznego! :)
źródło przepisu: magazyn "Kuchnia"