ßßß Cookit - przepis na Tradycyjna babka drożdżowa

Tradycyjna babka drożdżowa

nazwa

Wykonanie

Babka drożdżowa kojarzy nam się najczęściej ze świętami Wielkanocnymi. ;)
Już za 4 tygodnie, więc już czas żeby próbować przygotowywać świąteczne wypieki.
Składniki:
40 g świeżych drożdży
3/4 szklanki cukru
5 łyżek ciepłego mleka
2,5 szklanki mąki typu 500
4 jajka
6 żółtek
150 g masła
cukier z prawdziwą wanilią lub ekstrakt z wanilii
Przygotowanie:
W miseczce wymieszać drożdże z ciepłym mlekiem, dodać 1 łyżeczkę cukru i 3 łyżki mąki.
Odstawić na około 30minut.
Utrzeć masło, dodawać stopniowo pół szklanki cukru.
Dodawać stopniowo po 1 żółtku - 10.
Wlać po około 10 minutach ucierania mikserem wyrośnięte drożdże.
Wsypać mąkę i wszystko wymieszać łyżką.
Ubić w misce białka z szczyptą soli na sztywną pianę.
Dodać resztę cukru i cukru z wanilią.
Wszystko razem delikatnie połączyć.
Wysmarować formę masłem i oprószyć mąką.
Przelać ciasto i odstawić na około 1h 30min do wyrośnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 140 stopni.
Wstawić do piekarnika.
Piec pierwsze 10 minut w 140 stopniach, a następne około 30 minut w 180 stopniach.
Sprawdzać patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
Posypać cukrem pudrem.
Smacznego! :)
źródło przepisu: magazyn "Kuchnia"
Źródło:http://www.monikoza.pl/2014/03/tradycyjna-babka-drozdzowa.html