ßßß
Babka drożdżowa kojarzy nam się najczęściej ze świętami Wielkanocnymi. ;)Już za 4 tygodnie, więc już czas żeby próbować przygotowywać świąteczne wypieki.Składniki:40 g świeżych drożdży3/4 szklanki cukru5 łyżek ciepłego mleka2,5 szklanki mąki typu 5004 jajka6 żółtek150 g masłacukier z prawdziwą wanilią lub ekstrakt z waniliiPrzygotowanie:W miseczce wymieszać drożdże z ciepłym mlekiem, dodać 1 łyżeczkę cukru i 3 łyżki mąki.Odstawić na około 30minut.Utrzeć masło, dodawać stopniowo pół szklanki cukru.Dodawać stopniowo po 1 żółtku - 10.Wlać po około 10 minutach ucierania mikserem wyrośnięte drożdże.Wsypać mąkę i wszystko wymieszać łyżką.Ubić w misce białka z szczyptą soli na sztywną pianę.Dodać resztę cukru i cukru z wanilią.Wszystko razem delikatnie połączyć.Wysmarować formę masłem i oprószyć mąką.Przelać ciasto i odstawić na około 1h 30min do wyrośnięcia.Rozgrzać piekarnik do 140 stopni.Wstawić do piekarnika.Piec pierwsze 10 minut w 140 stopniach, a następne około 30 minut w 180 stopniach.Sprawdzać patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.Posypać cukrem pudrem.
Smacznego! :)
źródło przepisu: magazyn "Kuchnia"