Wykonanie
Dzisiejszy przepis na
chleb herbaciany z
morelami pochodzi z książki "
Chleb. Domowy wypiek". Jest to łatwy w wykonaniu przepis na słodki
chleb.
Herbata, którą dodajemy do
chleba jest dowolna, ja dodawałam rooibos z
wanilią i
miodem, dobrze będą się tu też sprawdzać aromatyczne, słodkie
herbaty, np. karmelowe. Chlebek jest miękki, a najlepiej smakuje jeszcze ciepły z
masłem. Jeśli nie macie lub nie lubicie
moreli, to możecie zastąpić je np.
rodzynkami lub
żurawiną./1 bochenek/600 g
mąki pszennej50 g
otrębów pszennych lub owsianych20 g świeżych
drożdży150 g
suszonych moreli (lub rodzynek/
żurawiny)70 g
sezamu300 ml mocnego naparu ze smakowej
herbaty100 ml
mleka1,5 łyżeczki
cukru1,5 łyżeczki
solijajko lub
śmietana do posmarowania wierzchu
chlebaZaparzyć
herbatę w 300 ml
wody.
Herbata powinna być dość mocna; ja przygotowałam napar z
trzech torebek
herbaty. Pozostawić napar do wystudzenia do temperatury pokojowej.
Morele pokroić w kostkę (jeśli dodajemy rodzynki/
żurawinę możemy pozostawić je bez krojenia).
Drożdże rozrabiamy w podgrzanym
mleku wraz z
cukrem i 2 łyżkami
mąki. Pozostawiamy aż podrosną.Wyrośnięte
drożdże,
mąkę,
otręby,
herbatę,
sól wyrabiamy aż do uzyskania jednolitego ciasta odchodzącego od dłoni. Dodajemy morele/ rodzynki/
żurawinę (ja dodaję również część
sezamu). Wszystko wyrabiamy aż
owoce równo rozłożą się w cieście. Jeśli ciasto zbyt mocno się lepi do dłoni należy dodać nieco
mąki i wyrobić.Pozostawiamy wkładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.Gdy
chleb wyrośnie smarujemy wierzch rozmąconym
jajkiem lub
śmietaną i posypujemy
sezamem.Pieczemy ok. 40 minut w 200st C. W razie potrzeby przykrywamy podczas pieczenia wierzch papierem, by się nie przypalił.