ßßß
Zaparzyć herbatę w 300 ml wody. Herbata powinna być dość mocna; ja przygotowałam napar z trzech torebek herbaty. Pozostawić napar do wystudzenia do temperatury pokojowej.Morele pokroić w kostkę (jeśli dodajemy rodzynki/ żurawinę możemy pozostawić je bez krojenia).Drożdże rozrabiamy w podgrzanym mleku wraz z cukrem i 2 łyżkami mąki. Pozostawiamy aż podrosną.Wyrośnięte drożdże, mąkę, otręby, herbatę, sól wyrabiamy aż do uzyskania jednolitego ciasta odchodzącego od dłoni. Dodajemy morele/ rodzynki/ żurawinę (ja dodaję również część sezamu). Wszystko wyrabiamy aż owoce równo rozłożą się w cieście. Jeśli ciasto zbyt mocno się lepi do dłoni należy dodać nieco mąki i wyrobić.Pozostawiamy wkładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.Gdy chleb wyrośnie smarujemy wierzch rozmąconym jajkiem lub śmietaną i posypujemy sezamem.Pieczemy ok. 40 minut w 200st C. W razie potrzeby przykrywamy podczas pieczenia wierzch papierem, by się nie przypalił.