ßßß Cookit - przepis na Chleb herbaciany

Chleb herbaciany

nazwa

Wykonanie

To, że herbata nadaje się nie tylko do picia mogliście się przekonać przy okazji przepisu na lody herbaciane, babkę herbacianą lub budyń herbaciany :) Teraz przyszła pora na chleb, drożdżowy, z suszonymi morelami i rodzynkami. Oczywiście jeśli nie lubicie jednych lub drugich, to możecie zamienić innymi suszonymi owocami. Jeśli chodzi o herbatę, to możecie użyć, tego co podpowie Wam wyobraźnia. Ostrożna wersja to herbata czarna i earl grey. Chleb bardzo smaczny, od razu usłyszałam, że mogę piec go częściej. Jeśli chodzi o smak, to jeśli ktoś nie wie, że jest na herbacie, to nie rozpozna tego ze smaku. Przepis pochodzi z książki "Chleb domowy wypiek" Pawła Mandera z moimi zmianami.
Chleb drożdżowy z herbatą
/ 1 bochenek; keksówka o wymiarach ok. 33x12cm/
600 g mąki pszennej (typ 450) + nieco do podsypania
50 g otrębów pszennych
20 g świeżych drożdży
100 g suszonych moreli
50 g rodzynek
70 g sezamu
300 ml herbaty zaparzonej z 3 torebek herbaty (u mnie rooibos, earl grey oraz jabłko-mięta)
100 ml mleka
1,5 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego cukier, 2 czubate łyżki mąki oraz drożdże. Wszystko mieszamy i odstawiamy na kilka/kilkanaście minut, aż nieco wyrosną.
Kroimy na kawałki morele, dodajemy rodzynki i mieszamy z 1 łyżką mąki.
Do miski wsypujemy resztę mąki, sól, otręby. Mieszamy. Następnie dodajemy herbatę (w temp. pokojowej), drożdże i wyrabiamy ciasto przez chwilę. Dodajemy morele i rodzynki oraz sezam (można zostawić łyżkę sezamu do posypania wierzchu chleba). Wyrabiamy. Gdy składniki się połączą, wykładamy ciasto na posypany mąką blat i wyrabiamy ciasto aż będzie jednolite i gładkie. Ciasto nie powinno nam się lepić do rąk, więc w razi potrzeby podsypujemy nieco mąką i wyrabiamy.
Przekładamy ciasto do blaszki i zostawimy na ok. godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Blaszkę przykryć ściereczką. Gdy chlebek wyrośnie rozgrzewamy piekarnik do 230ºC, na dno piekarnika kładziemy miseczkę z wodą. Gdy piekarnik się nagrzeje wkładamy chleb i skręcamy temperaturę do 190ºC. Pieczemy ok. 40 minut (do suchego patyczka). W czasie pieczenia, pod koniec, przykryłam chleb papierem do pieczenia, gdyż zaczął się za bardzo rumienić.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2013/05/Chleb-herbaciany.html