Wykonanie
To, że
herbata nadaje się nie tylko do picia mogliście się przekonać przy okazji przepisu na
lody herbaciane, babkę herbacianą lub
budyń herbaciany :) Teraz przyszła
pora na
chleb,
drożdżowy, z
suszonymi morelami i
rodzynkami. Oczywiście jeśli nie lubicie jednych lub drugich, to możecie zamienić innymi
suszonymi owocami. Jeśli chodzi o
herbatę, to możecie użyć, tego co podpowie Wam wyobraźnia. Ostrożna wersja to
herbata czarna i earl grey.
Chleb bardzo smaczny, od razu usłyszałam, że
mogę piec go częściej. Jeśli chodzi o smak, to jeśli ktoś nie wie, że jest na herbacie, to nie rozpozna tego ze smaku. Przepis pochodzi z książki "
Chleb domowy wypiek" Pawła Mandera z moimi zmianami.
Chleb drożdżowy z
herbatą/ 1 bochenek; keksówka o wymiarach ok. 33x12cm/600 g
mąki pszennej (typ 450) + nieco do podsypania50 g
otrębów pszennych20 g świeżych
drożdży100 g
suszonych moreli50 g
rodzynek70 g
sezamu300 ml
herbaty zaparzonej z 3 torebek
herbaty (u mnie rooibos, earl grey oraz
jabłko-
mięta)100 ml
mleka1,5 łyżeczki
cukru1,5 łyżeczki
soliMleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego
cukier, 2 czubate łyżki
mąki oraz
drożdże. Wszystko mieszamy i odstawiamy na kilka/kilkanaście minut, aż nieco wyrosną.Kroimy na kawałki
morele, dodajemy
rodzynki i mieszamy z 1 łyżką
mąki.Do miski wsypujemy resztę
mąki,
sól,
otręby. Mieszamy. Następnie dodajemy
herbatę (w temp. pokojowej),
drożdże i wyrabiamy ciasto przez chwilę. Dodajemy
morele i
rodzynki oraz
sezam (można zostawić łyżkę
sezamu do posypania wierzchu
chleba). Wyrabiamy. Gdy składniki się połączą, wykładamy ciasto na posypany
mąką blat i wyrabiamy ciasto aż będzie jednolite i gładkie. Ciasto nie powinno nam się lepić do rąk, więc w
razi potrzeby podsypujemy nieco
mąką i wyrabiamy.Przekładamy ciasto do blaszki i zostawimy na ok. godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Blaszkę przykryć ściereczką. Gdy chlebek wyrośnie rozgrzewamy piekarnik do 230ºC, na dno piekarnika kładziemy miseczkę z
wodą. Gdy piekarnik się nagrzeje wkładamy
chleb i skręcamy temperaturę do 190ºC. Pieczemy ok. 40 minut (do suchego patyczka). W czasie pieczenia, pod koniec, przykryłam
chleb papierem do pieczenia, gdyż zaczął się za bardzo rumienić.