Wykonanie
Ryz zabarwiony
szafranem to prawdziwy luksus w azjatyckiej kuchni. Perskie potrawy, ktore tu prezentuje podaje prawie zawsze z
szafranowym ryzem .
Dzisiaj kolejna potrawa z dodatkiem
szafranu, pilaf . Pilaf to bardzo popularne danie z bliskiego wschodu, ktore przygotowuje sie glownie z obiadowych resztek.To danie jest tak przyciagajaco smaczne, ze trudno je nazwac potrawa z resztek.
Jak pisalam wczesniej z resztek obiadowych mozna ugotowac cuda!
Szafranowy pilaf z
kurczakiem,
suszonymi figami i
granatem to jedno z takich kulinarnych cudow. Oto przepis:
Szafranowy pilaf z
kurczakiem,
brukselka,
figami i
granatemSkładniki:5 porcji1 łyżka
masła1 łyżka
oleju20 nitek
szafranu3
szalotki pokrojone w kostkę4 ziarenka
ziela angielskie, zgnieciony w mozdzierzukawalek
cynamonu2 ząbki
czosnku, przecisnięte przez praskę250 g
ryżu basmati½ l
buljonu z drobiu100 g suszonych fig1
owoc granatu300 g resztek smazonego lub grillowanego
kurczaka100 g smazonej
brukselkiWykonanie:Obierz i posiekaj
szalotki. Obierz i przecisnij przez praske
czosnek. Podsmaz na
masle i
oleju wraz z nitkami
szafranu.Dodaj oplukany ryz i smaz przez 5 minut caly czas mieszajac. Nastepnie dodaj reszte przypraw i podlej
buljonem. Zagotuj, po czym zmniejsz ogien i gotuj ryz pod przykryciem przez okolo 10-15 minut, az wciagnie caly
buljon.Ugotuj
brukselke, odcedz i zrumien lekko na
masle.Ugotowany ryz musi troche odparowac. Jak juz odparuje wmieszaj ostroznie
brukselke,
kurczaka pokrojonego na
male kawalki i cienko pokrojone
figi. Jezeli
figi sa za bardzo ususzone zalej je gotowana
woda na kilka minut.
beda o wiele soczyste.Na koncu dodaj ziarenka
granatu i swieza
kolendre.
Przepis ten dodaje do akcji “Szafranowa kulinaria” oraz “Sezon na brukselke”Polecane przepisyObiad po persku
Kurczak po tajsku z chrupiącymi warzywamiCzarna
herbata z
szafranemOrientalny pilau
ryżŁosoś w
szafranowym sosie