ßßß Cookit - przepis na Potrawy z szafranu,szafranowy pilaf z kurczakiem,szafran

Potrawy z szafranu,szafranowy pilaf z kurczakiem,szafran

nazwa

Wykonanie

Ryz zabarwiony szafranem to prawdziwy luksus w azjatyckiej kuchni. Perskie potrawy, ktore tu prezentuje podaje prawie zawsze z szafranowym ryzem .
Dzisiaj kolejna potrawa z dodatkiem szafranu, pilaf . Pilaf to bardzo popularne danie z bliskiego wschodu, ktore przygotowuje sie glownie z obiadowych resztek.To danie jest tak przyciagajaco smaczne, ze trudno je nazwac potrawa z resztek.
Jak pisalam wczesniej z resztek obiadowych mozna ugotowac cuda! Szafranowy pilaf z kurczakiem, suszonymi figami i granatem to jedno z takich kulinarnych cudow. Oto przepis:
Szafranowy pilaf z kurczakiem, brukselka, figami i granatem
Składniki:
5 porcji
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
20 nitek szafranu
3 szalotki pokrojone w kostkę
4 ziarenka ziela angielskie, zgnieciony w mozdzierzu
kawalek cynamonu
2 ząbki czosnku, przecisnięte przez praskę
250 g ryżu basmati
½ l buljonu z drobiu
100 g suszonych fig
1 owoc granatu
300 g resztek smazonego lub grillowanego kurczaka
100 g smazonej brukselki
Wykonanie:
Obierz i posiekaj szalotki. Obierz i przecisnij przez praske czosnek. Podsmaz na masle i oleju wraz z nitkami szafranu.
Dodaj oplukany ryz i smaz przez 5 minut caly czas mieszajac. Nastepnie dodaj reszte przypraw i podlej buljonem. Zagotuj, po czym zmniejsz ogien i gotuj ryz pod przykryciem przez okolo 10-15 minut, az wciagnie caly buljon.
Ugotuj brukselke, odcedz i zrumien lekko na masle.
Ugotowany ryz musi troche odparowac. Jak juz odparuje wmieszaj ostroznie brukselke, kurczaka pokrojonego na male kawalki i cienko pokrojone figi. Jezeli figi sa za bardzo ususzone zalej je gotowana woda na kilka minut. beda o wiele soczyste.
Na koncu dodaj ziarenka granatu i swieza kolendre.
Przepis ten dodaje do akcji “Szafranowa kulinaria” oraz “Sezon na brukselke”
Polecane przepisy
Obiad po persku
Kurczak po tajsku z chrupiącymi warzywami
Czarna herbata z szafranem
Orientalny pilau ryż
Łosoś w szafranowym sosie
Źródło:http://codojedzenia.pl/szafranowy-pilaf-z-kurczakiem-brukselka-figami-i-granatem