ßßß Cookit - przepis na Risotto z szafranem na białym winie

Risotto z szafranem na białym winie

nazwa

Wykonanie

Sk ł adniki:
ryż do risotto - 1 szklanka (ok. 250 g)
bulion warzywny - 2 szklanki (ok. pół litra)
białe wino (Chardonnay) - 1 lampka
szalotka - 1 szt.
czosnek - 1 ząbek
sól - 1/2 łyżeczki od herbaty
pieprz do smaku
szafran - szczypta
ser Grana Padano
masło - 80 g
oliwa - jedna łyżka stołowa
Wykonanie:
W wysokim garnku o grubym dni rozgrzewamy oliwę, następnie dodajemy masło. Potem w kolejności; wsypujemy posiekaną szalotkę, czosnek; ryż i mieszamy. Smażymy wszystko razem chwilę. Następnie wlewamy wino i czekamy aż odparuje alkohol. Dodajemy szafran. Po chwili dolewamy po jednej szklance bulionu. Gotujemy chwilę cały czas mieszając. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pamiętamy by mieszać, pilnujemy by ryż nie przywarł do naczynia. Gdy zmięknie ryż, możemy wyłączyć ogień i dodać do dania starty ser Grana Padano oraz z jedną łyżkę masła dla poprawienia aksamitności potrawy.
Dodatek aromatyczny do wszystkich dań, rybnych jak i mięsnych.
Smacznego.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2012/12/risotto-z-szafranem-na-bialym-winie.html