Składniki:- 250g ryżu do risotto- 2 małe gruszki- 1 kieliszek białego wina- 100g sera gorgonzola- ok. 3 szklanki bulionu warzywnego- 1 szalotka- 1 łyżka oliwy- 1 łyżeczka masła- sól i pieprzSposób przygotowania:1. Jedną gruszkę kroimy na pół, wycinamy nasiona i dzielimy ją na mniejsze kawałki, następnie podsmażmy na maśle, aż zmięknie i lekko się zrumieni.2. W garnku na oliwie podsmażamy szalotkę i drugą obraną, pokroją w kostkę gruszkę, następnie wsypujemy ryż, chwilę przesmażamy, zalewamy winem. Gdy alkohol wyparuje stopniowo wlewamy bulion do momentu, aż ryż będzie miękki (w razie potrzeby dolewamy więcej płynu).3. Gdy ryż będzie gotowy przyprawiamy go do smaku solą i pieprzem, podajemy go z usmażoną na maślegruszką i z pokruszoną gorgonzolą.Inspiracja:rozkosze-stolu