Wykonanie
Kiedyś uwielbiałam
ryż ugotowany na gęsto z dodatkiem
owoców i
śmietany lub
jogurtu.Dzisiaj zdecydowanie wolę tradycyjną formę risotto z
owocami i
winem......Pierwsze moje zetknęcie z nietypowym połączeniem
ryżu z
owocami to było risotto
truskawkowe / tutaj / i tutaj / , a pózniej poszło gładko.....
jabłka,
gruszki,
morele,
jagody i .........
czereśnie.
Składniki:
ok. 200 g
ryżu na risotto200 g
czereśni2 łyżki
masła1 mała
szalotkaok.50 g posiekanych
migdałów½ szklanki
wina białego półwytrawnego/użyłam "Prosecco"/ok.500 ml
bulionu warzywnego.
sól i
pieprz do smakuWykonanie:-Zagotować
bulion.-Łyżkę
masła umieścić w rondelku i roztopić na małym ogniu, dodać drobniutko posiekaną
szalotkę, chwilkę podsmażyć /nie rumienić/.-Wsypać
ryż, wymieszać i dusić kilka minut mieszając drewnianą łyżką.-Dodać
wino , zwiększyć ogień i gotować do całkowitego odparowania
alkoholu.-Wlać dwie małe chochelki
bulionu i kontynuować gotowanie.-Wsypać połówki wypestkowanych
czereśni, wymieszać, uzupełnić ubytek płynu i gotować do miękkości ryżu/ razem ok.15 minut/.-
Bulion dolewać przez cały czas gotowania ,stopniowo w miarę wchłaniania go przez
ryż.-Zdjąć z ognia , dodać drobno posiekane
migdały, resztę
masła, doprawić do smaku
solą i
pieprzem.-Odstawić na kilka minut ,a następnie przełożyć na talerze.-Ozdobić świeżymi listkami i migdałami/ ...a kto chce może dodać kilka kropli
wiśniowego lub
czereśniowego trunku......../.