Wykonanie
Oglądając mnóstwo programów kulinarnych ciągle gdzieś się przewijało danie risotto zastanawiał mnie smak tego dania. Od dawna się to tego przymierzałam ale zawsze jakieś inne danie wypychało risotto na dalszy
plan. Aż w końcu się zmobilizowałam i je sama wykonałam. Pierwsze było zupełnie klasyczne tylko z
parmezanem. Byłam tym zachwycona jak tak proste danie może być tak smaczne. Procedura robienia jest niezmienna przez lata i również ja się jej trzymam. Dziś pokaże wam jak zrobić klasyczne risotto ze
szparagami oraz musem
szparagowym. Jest pyszne nawet mój "m" był zachwycony.
SKŁADNIKI: na 4 osoby500 g
szparagów świeżych1 l
wody3 łyżki
masła1
szalotka drobno posiekana (może być też
cebula)300 g
ryżu do risotto125 ml
białego winapół łyżeczki
cukrusól i świeżo zmielony
pieprz do smakuSPOSÓB WYKONANIA:- twarde końcówki
szparagów usuwam, czubki
szparagów odcinam i odstawiam, resztę
szparaga tnę na kawałki- w garnku zagotuje
wodę z
cukrem, odrobiną
soli i łyżką
masła, przez krótką chwilkę blanszuję główki
szparagów po czym przelewam je zimna
wodą - odkładam- resztę
szparagów gotuje ok 15 minut- po tym czasie wyciągam z
wody szparagi pozostawiając
wodę, którą wykorzystam do
ryżu-
szparagi miksuje blenderem i aby uzyskać bardziej aksamitne puree przecieram przez sitko, aby pozbyć się włókien, które mogą pozostać- na patelni rozgrzewam łyżkę
masła, szklę na tym
szalotkę dodaję
ryż wymieszam i smażę ok 1 minuty aż
ryż stanie się przezroczysty- do
ryżu dodaję
wino mieszam do momentu aż wchłonie się (PAMIĘTAJMY aby
wino nie było chłodne musi być lekko podgrzane)- gdy
wino wyparowało dolewam chochlę
wody ze
szparagów mieszam,gdy wchłonie dolewam kolejną chochlę po czym ponownie mieszam przykrywam czynność tą powtarzam do momentu aż
ryż zmięknie (PAMIĘTAJMY, aby
wywar był ciepły inaczej
ryż nam stwardnieje) trwa to ok 15 minut- po tym czasie dodaję dodaję łyżkę
masła i nasze puree ze
szparagów, czubki
szparagów doprawiam
solą oraz
pieprzem (z
pieprzem uważajmy, aby nie przesadzić smak tego
ryżu jest bardzo delikatny)- zdejmuję z ognia przykrywam i pozostawiam na 2-3 minuty po czym podaję
Danie jest przepyszne bardzo delikatne a zarazem ma to coś w sobie. Warto choć raz sobie przyrządzić risotto :)Smacznego