Wykonanie
Pyszne, aksamitne risotto pachnące dojrzałą
pomarańczą , to moja kolejna propozycjana lekki , szybki i prosty obiadek.Kremowy
ryż o
cytrusowym aromacie w połączeniu ze słodką
marchewką i
pomarańczowymsokiem , udekorowany skórką i łodyżką świeżego
kopru włoskiego , to danie przyjemne podniebienia , a także dla oka........... .
Składniki: /4 porcje/350 g
ryżu Carnaroli50 g
masła1 mała
cebula1
marchewka1 duża
pomarańcza1/3 szklanki
białego wina wytrawnegook.700 ml
bulionu warzywnego30 g startego parmezanu/lub innego sera/
pieprz /do smaku
sól /do smakuoraz do dekoracji :cząstki
pomarańczyzielony koperek/łodyżka
kopru włoskiego/Wykonanie:
-Przygotować
bulion, który powinien być gorący w trakcie gotowania risotto.-
Pomarańczę wyszorować i sparzyć gorącą
wodą.-Wycisnąć sok, a skórkę pokroić w cienkie paseczki /usunąć biały miąższ/-Skórkę zagotować w niewielkiej ilości
wody i pozostawić w niej kilka minut.-
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.-
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle/ użyć połowę/.-Dodać
marchew i chwilę poddusić.-Wsypać
ryż i smażyć razem kilka minut.-Wlać
wino i mieszając gotować do odparowania
alkoholu.-Kontynuować gotowanie dolewając partiami gorący
bulion w miarę odparowywania płynu.-
Bulion powinien pokrywać powierzchnię
ryżu.-Risotto gotować do momentu, aż
ryż będzie wystarczająco miękki /al dente/.-Konsystencję risotto należy regulować
bulionem.-Pod koniec gotowania dodać
sok pomarańczowy, skórkę/ do smaku/ , resztę
masła ,
starty ser i energicznie wymieszać.-Gorące risotto przełożyć na talerze, udekorować pozostałą skórką , cząstkami świeżej
pomarańczy i łodyżką świezego
koperku.*risotto można dodatkowo wzbogacić odrobiną
serka mascarpone.