ßßß
Pyszne połączenie ryżu z fenkułem czyli koprem włoskim.Niezwykle delikatne, aksamitne risotto przygotowane tradycyjną metodą to doskonałe, dietetyczne i proste do wykonania danie dla każdego , kto ma problemy trawienne lub "cierpi " z powodu przejedzenia ............albo lubi smaczne, ciekawe dania!.....a po tłustym czwartku zdarza się bardzo często, że następnego dnia mamy ochotę na coś lekkiego.Koper włoski jest właśnie tym cudownym warzywem, które przynosi ulgę przejedzonym brzuszkom,
a jeśli połączymy go z ryżem efekt gwarantowany /pozostałe dodatki w-g naszych gustów i możliwości/Składniki: /4 porcje/
280 g ryżu carnaroli1 świeży koper włoski1 /2 cebuli1 mała marchewka2 łyżki oliwy z oliwek1/2 szklanki białego wina wytrawnego/ użyłam musujące prosecco/ok.600-700m l bulionu warzywnego30 g startego parmezanu2 łyżki masła1-2 łyżki sera ricottaszczypta chilli1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiegosól i pieprz do smakuWykonanie:
-Przygotować bulion warzywny /powinien być gorący w trakcie gotowania risotto/.-Warzywa obrać. Natkę kopru pozostawić do dekoracji..Cebulę drobno posiekać, koper i marchew pokroić w cienkie paseczki.-Na głębokiej patelni/.lub w rondelku z grubym dnem / rozgrzać oliwę, dodać cebulę i krótko podsmażyć/ nie rumienić/.-Dodać warzywa, wymieszać i poddusić 2-3 minuty na wolnym ogniu.-Wsypać ryż, połączyć z warzywami, krótko podsmażyć.-Wlać wino, podkręcić ogień i gotować do całkowitego odparowania alkoholu.-Dodać bulion warzywny w takiej ilości by całkowicie pokrywał powierzchnię i mieszając kontynuować gotowanie na małym ogniu.-W miarę wchłaniania płynu przez ryż dolewać stopniowo bulion i gotować ryż/ najlepiej al dente/ ok.15-17 minut .-Kiedy risotto uzyska żądaną konsystencję ,zdjąć naczynie z ognia, dodać starty parmezan, masło, i energicznie wymieszać. Dodać ricottę, nasiona kopru i połączyć z risotto.-Doprawić do smaku , przełożyć na talerze i ozdobić świeżą gałązką koperku.