ßßß Cookit - przepis na Risotto z koprem włoskim

Risotto z koprem włoskim

nazwa

Wykonanie

Pyszne połączenie ryżu z fenkułem czyli koprem włoskim.
Niezwykle delikatne, aksamitne risotto przygotowane tradycyjną metodą to doskonałe, dietetyczne i proste do wykonania danie dla każdego , kto ma problemy trawienne lub "cierpi " z powodu przejedzenia ............albo lubi smaczne, ciekawe dania!
.....a po tłustym czwartku zdarza się bardzo często, że następnego dnia mamy ochotę na coś lekkiego.
Koper włoski jest właśnie tym cudownym warzywem, które przynosi ulgę przejedzonym brzuszkom,
a jeśli połączymy go z ryżem efekt gwarantowany /pozostałe dodatki w-g naszych gustów i możliwości/
Składniki: /4 porcje/
280 g ryżu carnaroli
1 świeży koper włoski
1 /2 cebuli
1 mała marchewka
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szklanki białego wina wytrawnego/ użyłam musujące prosecco/
ok.600-700m l bulionu warzywnego
30 g startego parmezanu
2 łyżki masła
1-2 łyżki sera ricotta
szczypta chilli
1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
-Przygotować bulion warzywny /powinien być gorący w trakcie gotowania risotto/.
-Warzywa obrać. Natkę kopru pozostawić do dekoracji..Cebulę drobno posiekać, koper i marchew pokroić w cienkie paseczki.
-Na głębokiej patelni/.lub w rondelku z grubym dnem / rozgrzać oliwę, dodać cebulę i krótko podsmażyć/ nie rumienić/.
-Dodać warzywa, wymieszać i poddusić 2-3 minuty na wolnym ogniu.
-Wsypać ryż, połączyć z warzywami, krótko podsmażyć.
-Wlać wino, podkręcić ogień i gotować do całkowitego odparowania alkoholu.
-Dodać bulion warzywny w takiej ilości by całkowicie pokrywał powierzchnię i mieszając kontynuować gotowanie na małym ogniu.
-W miarę wchłaniania płynu przez ryż dolewać stopniowo bulion i gotować ryż/ najlepiej al dente/ ok.15-17 minut .
-Kiedy risotto uzyska żądaną konsystencję ,zdjąć naczynie z ognia, dodać starty parmezan, masło, i energicznie wymieszać. Dodać ricottę, nasiona kopru i połączyć z risotto.
-Doprawić do smaku , przełożyć na talerze i ozdobić świeżą gałązką koperku.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/02/risotto-z-koprem-woskim.html