Wykonanie
Pyszne połączenie
ryżu z fenkułem czyli
koprem włoskim.Niezwykle delikatne, aksamitne risotto przygotowane tradycyjną metodą to doskonałe, dietetyczne i proste do wykonania danie dla każdego , kto ma problemy trawienne lub "cierpi " z powodu przejedzenia ............albo lubi smaczne, ciekawe dania!.....a po tłustym czwartku zdarza się bardzo często, że następnego dnia mamy ochotę na coś lekkiego.
Koper włoski jest właśnie tym cudownym warzywem, które przynosi ulgę przejedzonym brzuszkom,
a jeśli połączymy go z
ryżem efekt gwarantowany /pozostałe dodatki w-g naszych gustów i możliwości/Składniki: /4 porcje/
280 g
ryżu carnaroli1 świeży
koper włoski1 /2
cebuli1 mała
marchewka2 łyżki
oliwy z oliwek1/2 szklanki
białego wina wytrawnego/ użyłam musujące prosecco/ok.600-700m l
bulionu warzywnego30 g startego
parmezanu2 łyżki
masła1-2 łyżki
sera ricottaszczypta
chilli1/2 łyżeczki nasion
kopru włoskiego
sól i
pieprz do smakuWykonanie:
-Przygotować
bulion warzywny /powinien być gorący w trakcie gotowania risotto/.-Warzywa obrać.
Natkę kopru pozostawić do dekoracji..
Cebulę drobno posiekać,
koper i
marchew pokroić w cienkie paseczki.-Na głębokiej patelni/.lub w rondelku z grubym dnem / rozgrzać
oliwę, dodać
cebulę i krótko podsmażyć/ nie rumienić/.-Dodać warzywa, wymieszać i poddusić 2-3 minuty na wolnym ogniu.-Wsypać
ryż, połączyć z warzywami, krótko podsmażyć.-Wlać
wino, podkręcić ogień i gotować do całkowitego odparowania
alkoholu.-Dodać
bulion warzywny w takiej ilości by całkowicie pokrywał powierzchnię i mieszając kontynuować gotowanie na małym ogniu.-W miarę wchłaniania płynu przez
ryż dolewać stopniowo
bulion i gotować ryż/ najlepiej al dente/ ok.15-17 minut .-Kiedy risotto uzyska żądaną konsystencję ,zdjąć naczynie z ognia, dodać starty
parmezan,
masło, i energicznie wymieszać. Dodać
ricottę, nasiona
kopru i połączyć z risotto.-Doprawić do smaku , przełożyć na talerze i ozdobić świeżą gałązką
koperku.