Wykonanie
Składniki:-4 nogi z
kaczki-
sól,
pieprz-3 ząbki
czosnku-3 łyżki
sosu sojowego jasnego-szczypta
cynamonu-łyżka
majeranku-łyżka
czerwonej papryki–
olej-2 szt świeżego
ananasa-2
szalotki-2 łyżki
masła-pół szklanki
śmietanki słodkiej-kilka
owoców granataWykonanie:Nogi z
kaczki płuczemy, wycieramy ręcznikiem papierowym . Z podanych składników robimy marynatę i nacieramy nią nogi z
kaczki. Przykrywamy miskę z
mięsem i wkładamy do lodówki najlepiej na noc.Następnie na
oleju obsmażamy nóżki z każdej strony na rumiano, skręcamy ogień i powoli smażymy ok. 3 godzin. Najlepiej włożyć do piekarnika i co jakiś czas obracać i polewać sosem.
Ananas kroimy na pół, wydrążamy łyżką środek. Ja najpierw nakrawam nożykiem kostkę na ananasie/ łatwiej się wybiera/ .
Szalotkę kroimy drobniutko , blanszujemy na
maśle z odrobiną
oleju dodajemy miąższ z
ananasa, gotujemy 5 minut, dodajemy
śmietankę i znowu gotujemy 10 minut.Doprawiamy
solą ,
pieprzem białym i blendujemy na gładką masę.Gdy nóżki są już miękkie, wydrążone połówki
ananasa wkładamy na 2-3 minuty do piekarnika lub mikrofali , żeby je zagrzać.Do ciepłego
ananasa wkładamy nóżkę , polewamy gorącym sosem posypujemy
granatem.Można podać z ziemniaczanym
pure, lub np kluskami gnocchi i surówką.