Wykonanie
Risotto to potrawa
rodem z Włoch, którą wiele osób przygotowuje niepoprawnie :) Ja miałam tą okazję być na pewnym szkoleniu i tam dowiedziałam się jak powinno się je robić. Nazwa tego dania składa się z dwóch części ris czyli
ryż i otto czyli osiem. Według prawidłowego przepisu, do
ryżu powinno się dolewać aż 8
razy bulionu, tak aby odparował a
ryż stał się miękki. Do tego risotta dodałam
kurczaka, aby w daniu było coś więcej niż sam
ryż, choć tradycyjne risotto alla Milanese go nie zawiera. W tym daniu
białe wino i
szafran dają niesamowity i bardzo wytrawny smak.
Składniki:
ryż arboriofilet z kurczaka1 opakowanie
szafranuszalotka- 1 lub 2
śmietana - w oryginalnym przepisie 36% ale ja dodaje często te mniej procentowe
bulion warzywny - 2 szklanki
parmezanmasłobiałe
wytrawne wino - 100 mlTroszkę
masłą rozpuścić w garnku, przysmarzyć
szalotkę pokrojoną w drobną kostkę i dodać
szafran. Do garnka wsypać
ryż i zalać
białym winem, tak aby go zakryć -(ilość
ryżu zależy od tego ile chcecie
mieć risotta, ale gdy dodacie dużo
ryżu, możecie potrzebować wiecej
wina i
bulionu) Do garnka dolać troszkę
bulionu i gotować na dużym ogniu. Gdy
bulion odparuje znów trzeba go dolać i tak łącznie 8
razy. Sprawdzajcie koło piątej dolewki czy
ryż nie jest już zrobiony, bo możecie go rozgotować. Teoretycznie powinno się dolewać 8
razy, ale gdy ktoś za dużo poleje w poszczególnych dolewkach to już koło piątej dolewki
ryż może być gotowy. Ja lubie gdy
ryż jest al dente, ale twardość
ryżu zależy od was :) Do zrobionego
ryżu dodać łyżkę
masła oraz 100 ml
śmietany, aby kolor był
słoneczny. Mój jest troszkę zbyt jasny bo polało mi się za dużo
śmietany :)Na patelni rozgrzać
olej i usmażyć
kurczaka pokrojonego w drobną kostkę. Gotowego
kurczaka dodać do
ryżu i wymieszać. Na sam koniec posypać
parmezanem i gotowe :)