Wykonanie
Dziś pierwszy wpis z cyklu inspiracji ostatnimi podróżami, a mam nadzieję, że nie ostatni, gdyż w tym tygodniu uczestniczyłam w warsztatach kulinarnych (zamierzam podzielić się z
Wami wrażeniami z nich w osobnym wpisie).Wracając do przepisu proponuję risotto alla Milanese (bez
szpiku!), które swój żółty kolor zawdzięcza dodatkowi
szafranu (który osobiście uwielbiam!). Trudno znaleźć bardziej proste i klasyczne danie kuchni lombardzkiej ;-)
Składniki (na 4 porcje):1 mała
szalotka,50 g
masła klarowanego,50 ml
wytrawnego wina,400 g
ryżu do risotto (ja użyłam arborio),około 1 l
bulionu warzywnego,szczypta
szafranu,50 g tartego
parmezanu.Wykonanie:Na patelni lub w rondelku roztapiamy 2 łyżki
masła, dodajemy
szalotkę i dusimy ją na średnim ogniu aż się zeszkli, od czasu do czasu mieszając. Wsypujemy
ryż i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Wlewamy
wino i gotujemy aż odparuje.
Bulion podgrzewamy do zagotowania i trzymamy cały czas na minimalnym ogniu.Do risotto wlewamy pierwszą partię
bulionu (około 200 ml), czekając z dodaniem kolejnej porcji do czasu aż poprzednia porcja zostanie całkowicie wchłonięta.
Szafran dodajemy do ostatniej partii
bulionu.
Ryż gotujemy w ten sposób przez około 15-20 minut.Na patelni powinno pozostać trochę sosu, zaś risotto powinno być lekko al dente .Dodajemy pozostałą część
masła i
parmezan. Risotto mieszamy, odstawiamy z ognia i po 2 minutach podajemy.
Buon appetito!