Wykonanie
Bardzo często zdarza mi się tęsknić za Tajlandią. Tęsknota podgryza mnie z każdej możliwej strony. Podejrzewałam, że tak będzie ale nie umiem z tym walczyć. To miejsce do którego chcę wrócić i
wrócę. Kocham tajską kuchnię i gotuję często po tajsku. A, że
dorwałam liście bananowca, sprawę miałam ułatwioną. W końcu się udało. Do czego nadają się liście bananowca? Postanowiłam zapakować w nie
kurczaka i wrzucić na grilla. Pomysł okazał się naprawdę fajny.
Kurczak jest soczysty i aromatyczny. Użyłam iście
egzotycznych przypraw,
trawy cytrynowej,
imbiru i
chili. Do
kurczaka zrobiłam
makaron ryżowy z warzywami. W liście można zawinąć właściwie większość rzeczy np.
owoce i wrzucić na grilla.
Składniki:liście bananowca
kurczak (udka lub podudzia )
trawa cytrynowapasta imbirowa (zrobiłam samodzielnie)
pieprz syczuański (lub zwykły)
chilipół pęczka
kolendry2
marchewki- pokrojone w kawałkikawałek
brokuła- rozdziel różyczki na mniejsze
makaron ryżowyoliwa/
olej- u mnie
olej kokosowysos sojowyWykonywanie:
Kurczaka przełóż do miski. Dodaj
sos sojowy (ok łyżki),
chili- wg gustu, zgniecioną
trawę cytrynową pokrojoną w kawałki, pastę z
imbiru i
pieprz syczuański i
oliwę. Dokładnie wymieszaj
mięso i odstaw na przynajmniej pól godziny do lodówki. Po tym czasie każdy kawałek
mięsa zwijaj w kawałek liścia bananowca i wrzuć na grilla. W międzyczasie w woku rozgrzej
olej i wrzuć
marchewki. Smaż je chwilę i dorzuć
brokuły. Ponownie smaż aż warzywa zmiękną ale nie będą się rozpadać. Przygotuj
makaron wg instrukcji na opakowaniu. Dodaj
makaron do warzyw i wymieszaj. Dodaj trochę
sosu sojowego i
pieprzu.
Kolendrę zmiksuj z
oliwą i odrobiną
soli. Dodaj pastę do
makaronu i wymieszaj wszystko. Gdy
kurczak będzie upieczony wyjmij go z liści bananowca. Rozwijając do uważaj na
soki z
mięsa. Na talerzu ułóż
makaron z warzywami i na to połóż kawałki
mięsa. Podawaj od razu po przygotowaniu.Smacznego!