ßßß
Składniki:2-3 ząbki czosnku1 czerwona papryczka chiligarść poszatkowanej białej kapustyposzatkowany liść zielonej kapusty lub jarmużugarść marchewki pokrojonej w słupkikilka różyczek brokułu1 mała czerwona cebula pokrojona w piórkałyżka oleju do smażenia o wysokiej temperaturze dymienia u mnie kokosowy1 łyżka oleju sezamowego2 łyżki sosu sojowego u mnie organiczny tamari sos (sos sojowy bez dodatku pszenicy i GMO)sól, pieprz do smakułyżka nasion sezamu do posypania (ja dałam mieszankę nasion słonecznika, maku i sezamu)opakowanie makaronu ryżowego (nitki) instantGotujemy w czajniku wodę na makaron. Przegotowaną wodą zalewamy makaron i odstawiamy na około 5 minut (róbcie wg. przepisu na produkcie).W międzyczasie rozgrzewamy olej kokosowy. Na gorący wok wrzucamy pokrojony czosnek i chili oraz smażymy przez bardzo krótką chwilę potrząsając patelnią. Następnie dodajemy cebulę i smażymy przez około 30 sekund.Powoli dodajemy pozostałe warzywa (nie wrzucajcie wszystkich razem danie ma się smażyć a nie dusić) potrząsając energicznie wokiem (można mieszać drewnianą łopatką). Smażymy około 2 - 3 minut ciągle mieszając lub potrząsając patelnią.Po tym czasie dodajemy sos sojowy, makaron ryżowy, całość energicznie mieszamy przez 2 minuty. Dodajemy olej sezamowy, sól, pieprz, następnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.Podajemy w miseczkach posypane sezamem. Ja dodatkowo lekko skrapiam sosem sojowym.Smacznego...