Wykonanie
Przepraszam wszystkich czytelników za ciągły zastój na blogu. Obecnie mam trochę więcej obowiązków, a czasu nie przybywa. Mam teraz chwilę więc postaram się podzielić pysznym przepisem dla zabieganych. Danie jest bardzo szybkie i można je przygotować dosłownie w 10 minut. Do tego wspaniale smakuje i jest bardzo aromatyczne, a na pewno przypadnie miłośnikom kuchni azjatyckiej.Do przygotowania dania możecie użyć gotowej mieszanki stir fry lub dodać warzywa które lubicie. U mnie jest różnie, zależy od tego jak czas pozwala:). Obie wersje są jednak bardzo pyszne... zresztą popatrzcie sami...
Składniki:2-3 ząbki
czosnku1 czerwona
papryczka chiligarść poszatkowanej
białej kapustyposzatkowany liść zielonej
kapusty lub
jarmużugarść
marchewki pokrojonej w słupkikilka różyczek
brokułu1 mała
czerwona cebula pokrojona w piórkałyżka
oleju do smażenia o wysokiej temperaturze dymienia u mnie
kokosowy1 łyżka
oleju sezamowego2 łyżki
sosu sojowego u mnie organiczny tamari sos (
sos sojowy bez dodatku pszenicy i GMO)
sól,
pieprz do smakułyżka nasion
sezamu do posypania (ja dałam mieszankę
nasion słonecznika,
maku i
sezamu)opakowanie
makaronu ryżowego (
nitki) instantGotujemy w czajniku
wodę na
makaron. Przegotowaną
wodą zalewamy
makaron i odstawiamy na około 5 minut (
róbcie wg. przepisu na produkcie).W międzyczasie rozgrzewamy
olej kokosowy. Na gorący wok wrzucamy pokrojony
czosnek i
chili oraz smażymy przez bardzo krótką chwilę potrząsając patelnią. Następnie dodajemy
cebulę i smażymy przez około 30 sekund.Powoli dodajemy pozostałe warzywa (nie wrzucajcie wszystkich razem danie ma się smażyć a nie dusić) potrząsając energicznie wokiem (można mieszać drewnianą
łopatką). Smażymy około 2 - 3 minut ciągle mieszając lub potrząsając patelnią.Po tym czasie dodajemy
sos sojowy,
makaron ryżowy, całość energicznie mieszamy przez 2 minuty. Dodajemy
olej sezamowy,
sól,
pieprz, następnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.Podajemy w miseczkach posypane
sezamem. Ja dodatkowo lekko skrapiam
sosem sojowym.Smacznego...