ßßß Cookit - przepis na Warzywny stir fry

Warzywny stir fry

nazwa

Wykonanie

Przepraszam wszystkich czytelników za ciągły zastój na blogu. Obecnie mam trochę więcej obowiązków, a czasu nie przybywa. Mam teraz chwilę więc postaram się podzielić pysznym przepisem dla zabieganych. Danie jest bardzo szybkie i można je przygotować dosłownie w 10 minut. Do tego wspaniale smakuje i jest bardzo aromatyczne, a na pewno przypadnie miłośnikom kuchni azjatyckiej.
Do przygotowania dania możecie użyć gotowej mieszanki stir fry lub dodać warzywa które lubicie. U mnie jest różnie, zależy od tego jak czas pozwala:). Obie wersje są jednak bardzo pyszne... zresztą popatrzcie sami...
Składniki:
2-3 ząbki czosnku
1 czerwona papryczka chili
garść poszatkowanej białej kapusty
poszatkowany liść zielonej kapusty lub jarmużu
garść marchewki pokrojonej w słupki
kilka różyczek brokułu
1 mała czerwona cebula pokrojona w piórka
łyżka oleju do smażenia o wysokiej temperaturze dymienia u mnie kokosowy
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego u mnie organiczny tamari sos (sos sojowy bez dodatku pszenicy i GMO)
sól, pieprz do smaku
łyżka nasion sezamu do posypania (ja dałam mieszankę nasion słonecznika, maku i sezamu)
opakowanie makaronu ryżowego (nitki) instant
Gotujemy w czajniku wodę na makaron. Przegotowaną wodą zalewamy makaron i odstawiamy na około 5 minut (róbcie wg. przepisu na produkcie).
W międzyczasie rozgrzewamy olej kokosowy. Na gorący wok wrzucamy pokrojony czosnek i chili oraz smażymy przez bardzo krótką chwilę potrząsając patelnią. Następnie dodajemy cebulę i smażymy przez około 30 sekund.
Powoli dodajemy pozostałe warzywa (nie wrzucajcie wszystkich razem danie ma się smażyć a nie dusić) potrząsając energicznie wokiem (można mieszać drewnianą łopatką). Smażymy około 2 - 3 minut ciągle mieszając lub potrząsając patelnią.
Po tym czasie dodajemy sos sojowy, makaron ryżowy, całość energicznie mieszamy przez 2 minuty. Dodajemy olej sezamowy, sól, pieprz, następnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Podajemy w miseczkach posypane sezamem. Ja dodatkowo lekko skrapiam sosem sojowym.
Smacznego...
Źródło:http://krzepa.blogspot.com/2014/11/warzywny-stir-fry.html