Wykonanie
Dzisiaj przepis na jedno z najpopularniejszych dań kuchni azjatyckiej - sajgonki, zwane też naleśnikami wiosennymi. Polska popularna nazwa "sajgonki" odnosi się raczej do bardziej w Polsce znanej wersji wietnamskiej. Natomiast angielskie spring rolls jest dosłownym tłumaczeniem nazwy chińskiej i wietnamskiej: (chińskie.: 春卷; Hanyu pinyin: chūn juǎn; wietnamskie: nem). To wspaniała przekąska, a w większej ilości kolacja ;)
Składniki (na około 30 sajgonek)- 0,5 kg
mielonego mięsa wieprzowego- mała główka
kapusty pekińskiej- dwie średnie
marchewki starte na tarce o małych oczkach-
jajko- jedna
cebula- kawałek
imbiru (wg upodobania) starty na tarce o małych oczkach- jedna
papryczka chili- dwa ząbki
czosnku- trzy
suszone grzybu Mun- dwa kłącza
trawy cytrynowej- mała puszka
kiełków fasoli Mung- cztery łyżki
sosu sojowego- garść świeżych liści
kolendry- pół paczki drobnego
makaronu ryżowego-
arkusze papieru ryżowego- słodko-pikantny sos
chilli-
sól i
pieprz do smaku-
olej do smażenia
Cebulę i
chilli drobno posiekać, usuwając pestki z papryczki. Ząbki
czosnku przecisnąć przez praskę.
Kapustę poszatkować w szerokie na 1 cm paski.
Makaron ryżowy i
grzyby Mun przygotować wg instrukcji na opakowaniu (dostępne na rynku produkty różnią się).
Makaron pociąć na mniejsze kawałki (inaczej ciężko się
miesza z innymi składnikami).
Grzyby pokroić na drobne paski. Z
trawy cytrynowej usunąć zewnętrzne liście i poszatkować białe, wewnętrzne kłącze. Drobno posiekać liście
kolendry. Wszystkie powyższe składniki dodać do
mięsa mielonego. Dodać
jajko, posiekane
marchewki i
imbir oraz osączone z zalewy
kiełki fasoli Mung. Doprawić
sosem sojowym,
solą i
pieprzem. Składniki dokładnie wymieszać uzyskując masę jak na zdjęciu:
Papier ryżowy wkładać na kilkanaście sekund do ciepłej
wody, aby zmiękł, po czym układać na desce. Nakładać po łyżce nadzienia. Złożyć boki papieru do środka, następnie zwinąć dość ciasno nadzienie w papieże
ryżowym w rulonik (zwijanie jak przy krokietach - jak na zdjęciach):
Smażyć partiami, w woku lub w głębokim tłuszczu na głębokiej patelni/garnku z grubym dnem. (sajgonki mają
mieć złoty kolor i być zrumienione). Podawać ze słodko-pikantnym sosem
chili lub
sosem sojowym.