ßßß
Składniki (na około 30 sajgonek)- 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego- mała główka kapusty pekińskiej- dwie średnie marchewki starte na tarce o małych oczkach- jajko- jedna cebula- kawałek imbiru (wg upodobania) starty na tarce o małych oczkach- jedna papryczka chili- dwa ząbki czosnku- trzy suszone grzybu Mun- dwa kłącza trawy cytrynowej- mała puszka kiełków fasoli Mung- cztery łyżki sosu sojowego- garść świeżych liści kolendry- pół paczki drobnego makaronu ryżowego- arkusze papieru ryżowego- słodko-pikantny sos chilli- sól i pieprz do smaku- olej do smażeniaCebulę i chilli drobno posiekać, usuwając pestki z papryczki. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Kapustę poszatkować w szerokie na 1 cm paski. Makaron ryżowy i grzyby Mun przygotować wg instrukcji na opakowaniu (dostępne na rynku produkty różnią się). Makaron pociąć na mniejsze kawałki (inaczej ciężko się miesza z innymi składnikami). Grzyby pokroić na drobne paski. Z trawy cytrynowej usunąć zewnętrzne liście i poszatkować białe, wewnętrzne kłącze. Drobno posiekać liście kolendry. Wszystkie powyższe składniki dodać do mięsa mielonego. Dodać jajko, posiekane marchewki i imbir oraz osączone z zalewy kiełki fasoli Mung. Doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem. Składniki dokładnie wymieszać uzyskując masę jak na zdjęciu:
Papier ryżowy wkładać na kilkanaście sekund do ciepłej wody, aby zmiękł, po czym układać na desce. Nakładać po łyżce nadzienia. Złożyć boki papieru do środka, następnie zwinąć dość ciasno nadzienie w papieże ryżowym w rulonik (zwijanie jak przy krokietach - jak na zdjęciach):



Smażyć partiami, w woku lub w głębokim tłuszczu na głębokiej patelni/garnku z grubym dnem. (sajgonki mają mieć złoty kolor i być zrumienione). Podawać ze słodko-pikantnym sosem chili lub sosem sojowym.