Wykonanie
Sajgonki to pyszna przekąska kuchni azjatyckiej, sprzedawane w budkach z dodatkiem
ryżu i surówki. Dzisiaj przygotowałam je w domu, są na prawdę pyszne, chrupiące i soczyste w środku.
SKŁADNIKI :1 -2 paczki
arkuszy papieru ryżowego około 25 arkuszy1 opakowanie 100 g
makaronu ryżowego5
suszonych grzybów mun200 g
mielonego mięsa1
cebula, drobno pokrojona1
jajko1
marchew starta na tarce jarzynowej2 liście
kapusty pekińskiej drobno poszatkowanej2 ząbki
czosnkusól,
pieprz,
papryka słodka i ostra do smaku3 łyżki
sosu sojowegoolej do głębokiego smażeniaPRZYGOTOWANIE :
Makaron zalej wrzątkiem, po 4 minutach odcedź, ostudź i pokrój na mniejsze kawałki.
Grzybki moczymy w gorącej wodzie około 10 minut, odcedzamy i drobno kroimy.
Mięso przekładamy do miski, dodajemy
jajko, cały
makaron,
grzybki, przeciśnięty
czosnek, startą
marchew,
cebulę,
kapustę i wszystkie
przyprawy. Dokładnie wyrabiamy masę.Do miski wlewamy ciepłą
wodę, arkusze ciasta maczamy w wodzie i rozkładamy na desce. Po kilku sekundach arkusze staną się miękkie i nadając się do zwijania.Na każdy arkusz nakładamy po łyżce farszy, brzegi ciasta zawijamy do środka i zwijamy sajgonki jak cygara.W głębokim, gorącym
oleju smaży partiami sajgonki około 8-10 minut maksymalnie, wyciągamy szczypcami i układamy na talerzu z ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z tłuszczu.Podajemy z
ryżem, polanym
ostrym sosem i surówką z
kapusty. Smacznego.