ßßß Cookit - przepis na Jabłka — pektyny i procyjanidyny

Jabłka — pektyny i procyjanidyny

nazwa

Wykonanie

Inne (8)
Kalkulatory dietetyczne (3)
Kuchenne porady (5)
Przepisy kulinarne (89)
Mięso (39)
Drób (16)
Ryby i owoce morza (7)
Wieprzowina (18)
Wołowina (1)
Nabiał (21)
Napoje (1)
Pizza (6)
Posiłek (62)
Kolacja (7)
Obiad (24)
Obiadokolacja (6)
Podwieczorek (5)
Przekąska (7)
Śniadanie (14)
Produkty zbożowe (32)
Słodycze i desery (21)
Warzywa i Owoce (32)
Dla smartfonów
Zeska­nuj powyż­szy QR Code aby uzy­skać szybki dostęp do strony na swoim urzą­dze­niu mobil­nym.
Chmurka tagów
boczek bułka tarta cebula chleb cukier kryształ cukier trzcinowy cukier waniliowy i wanilinowy czosnek drożdże piekarnicze filet z kurczaka jaja i przetwory z jaj jogurt naturalny kakao kasza gryczana kiełbasa majonez makaron marchewka margaryna masło ekstra śmietankowe i klarowane miód pszczeli mleko mąka kukurydziana mąka pszenna mąka żytnia ogórki kiszone konserwowe i korniszony olej rzepakowy oliwa z oliwek otręby pszenne owsiane i ryżowe pestki dyni pieczarki białe cremini i portobello pomidor płatki orkiszowe płatki owsiane płatki pszenne rodzynki ryż parboiled sałata schab ser biały ser żółty siemię lniane twaróg ziemniaki śmietana i śmietanka
(Głosów: 2, wynik: 4 , 00 na 5)
Loading...
Jabłka, to w naszym obsza­rze geo­gra­ficz­nym jedne z naj­po­pu­lar­niej­szych owo­ców. Sza­cuje się, że ist­nieje ponad 7500 kul­ty­wa­rów tego smacz­nego owocu, żeby wymie­nić tu cho­ciażby takie odmiany jak: Anto­nówka, Jona­go­red, Papie­rówka, Szam­pion, Glo­ster czy Reneta. Jeśli cho­dzi o zawar­tość wita­min i mikro­ele­men­tów w jabł­kach to — tak jak w przy­padku więk­szo­ści owo­ców — bida z nędzą…
Procyjanidyna w jabłkach
Para­doks fran­cu­ski, feno­men fran­cu­ski
Kate­chiny i epi­ka­te­chiny są ele­men­tami skła­do­wymi pro­cy­ja­ni­dyn (pro­cy­ja­ni­dyny to oli­go­mery zło­żone z powyż­szych związ­ków), więc nie będziemy poświę­cać im wię­cej uwagi, za to skupmy się na kolej­nych, inte­re­su­ją­cych nas związ­kach zawar­tych w jabł­kach, jakimi są pek­tyny.
Pektyny w jabłkach
Pod­su­mo­wu­jąc: pomimo, że jabłka nie zawie­rają zbyt wiele wita­min i pier­wiast­ków śla­do­wych, to warto je jeść — o ile to moż­liwe ze skórką i gniaz­dem nasien­nym — ze względu na zawar­tość innych, korzyst­nych dla naszego orga­ni­zmu związ­ków che­micz­nych. Smacz­nego!
Inni trafili tutaj szukając
pro­cy­ja­ni­dyny
fla­wo­no­idy i pek­tyny
Zobacz podobne przepisy
Cebula i kwer­ce­tyna
Sałatka jarzynowa — pospolicie niezwykła
Pieczone ziemniaki z piekarnika — z serem i ziołami
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/jablka-pektyny-procyjanidyny