Wykonanie
Inne (8)
Kalkulatory dietetyczne (3)
Kuchenne porady (5)
Przepisy kulinarne (89)
Mięso (39)
Drób (16)
Ryby i owoce morza (7)
Wieprzowina (18)
Wołowina (1)
Nabiał (21)
Napoje (1)
Pizza (6)
Posiłek (62)
Kolacja (7)
Obiad (24)
Obiadokolacja (6)
Podwieczorek (5)
Przekąska (7)
Śniadanie (14)
Produkty zbożowe (32)
Słodycze i desery (21)
Warzywa i Owoce (32)
Dla smartfonów
Zeskanuj powyższy QR Code aby uzyskać szybki dostęp do strony na swoim urządzeniu mobilnym.
Chmurka tagów
boczek bułka tarta cebula chleb cukier kryształ
cukier trzcinowy cukier waniliowy i wanilinowy
czosnek drożdże piekarnicze
filet z kurczaka jaja i
przetwory z jaj
jogurt naturalny kakao kasza gryczana kiełbasa majonez makaron marchewka margaryna masło ekstra śmietankowe i klarowane
miód pszczeli mleko mąka kukurydziana
mąka pszenna mąka żytnia
ogórki kiszone konserwowe i
korniszony olej rzepakowy oliwa z oliwek otręby pszenne owsiane i
ryżowe pestki dyni pieczarki białe cremini i portobello
pomidor płatki orkiszowe
płatki owsiane płatki pszenne rodzynki ryż parboiled
sałata schab ser biały ser żółty siemię lniane twaróg ziemniaki śmietana i
śmietanka(Głosów: 2, wynik: 4 , 00 na 5)
Loading...
Jabłka, to w naszym obszarze geograficznym jedne z najpopularniejszych owoców. Szacuje się, że istnieje ponad 7500 kultywarów tego smacznego
owocu, żeby wymienić tu chociażby takie odmiany jak: Antonówka, Jonagored, Papierówka, Szampion, Gloster czy Reneta. Jeśli chodzi o zawartość witamin i mikroelementów w jabłkach to — tak jak w przypadku większości owoców — bida z nędzą…
Procyjanidyna w jabłkach
Paradoks francuski, fenomen francuski
Katechiny i epikatechiny są elementami składowymi procyjanidyn (procyjanidyny to oligomery złożone z powyższych związków), więc nie będziemy poświęcać im więcej uwagi, za to skupmy się na kolejnych, interesujących nas związkach zawartych w jabłkach, jakimi są pektyny.
Pektyny w jabłkach
Podsumowując: pomimo, że
jabłka nie zawierają zbyt wiele witamin i pierwiastków śladowych, to warto je jeść — o ile to możliwe ze skórką i gniazdem nasiennym — ze względu na zawartość innych, korzystnych dla naszego organizmu związków chemicznych. Smacznego!
Inni trafili tutaj szukając
procyjanidyny
flawonoidy i pektyny
Zobacz podobne przepisy
Cebula i kwercetyna
‹
Sałatka jarzynowa — pospolicie niezwykła
Pieczone
ziemniaki z piekarnika — z
serem i
ziołami ›