ßßß Cookit - przepis na Babka z żelazem

Babka z żelazem

nazwa

Wykonanie

Inne (8)
Kalkulatory dietetyczne (3)
Kuchenne porady (5)
Przepisy kulinarne (89)
Mięso (39)
Drób (16)
Ryby i owoce morza (7)
Wieprzowina (18)
Wołowina (1)
Nabiał (21)
Napoje (1)
Pizza (6)
Posiłek (62)
Kolacja (7)
Obiad (24)
Obiadokolacja (6)
Podwieczorek (5)
Przekąska (7)
Śniadanie (14)
Produkty zbożowe (32)
Słodycze i desery (21)
Warzywa i Owoce (32)
Dla smartfonów
Zeska­nuj powyż­szy QR Code aby uzy­skać szybki dostęp do strony na swoim urzą­dze­niu mobil­nym.
Chmurka tagów
boczek bułka tarta cebula chleb cukier kryształ cukier trzcinowy cukier waniliowy i wanilinowy czosnek drożdże piekarnicze filet z kurczaka jaja i przetwory z jaj jogurt naturalny kakao kasza gryczana kiełbasa majonez makaron marchewka margaryna masło ekstra śmietankowe i klarowane miód pszczeli mleko mąka kukurydziana mąka pszenna mąka żytnia ogórki kiszone konserwowe i korniszony olej rzepakowy oliwa z oliwek otręby pszenne owsiane i ryżowe pestki dyni pieczarki białe cremini i portobello pomidor płatki orkiszowe płatki owsiane płatki pszenne rodzynki ryż parboiled sałata schab ser biały ser żółty siemię lniane twaróg ziemniaki śmietana i śmietanka
(Głosów: 1, wynik: 5 , 00 na 5)
Loading...
Dzi­siej­szy wpis będzie tro­chę żar­to­bliwy, bo odko­pa­łem pewne zdję­cie i przy­po­mniała mi się stara histo­ria…
Dawno, dawno temu…
Pew­nego pięk­nego poranka, kiedy słonko rado­śnie pra­żyło, Waszego ulu­bio­nego “kucha­rza” mocno ści­snęła w dołku potrzeba przy­go­to­wa­nia cze­goś sma­ko­wi­tego. A, że naj­lep­sze na świe­cie są słod­ko­ści, jego myśli powę­dro­wały wprost do pie­kar­nika i do mozol­nie otrzy­my­wa­nych z jego pomocą wypie­ków. Lampa się zapa­liła — dziś będzie babka !
Jakież było moje zdzi­wie­nie, kiedy oka­zało się, że jed­nak nie posia­damy w domu takiego ustroj­stwa jak forma na babkę, a leni­stwo nie pozwala mi wyjść poza progi swo­jej jaskini. A może była to po pro­stu pre­sja czasu. Tak czy ina­czej maj­ster­ko­wa­nie — jak mnie­mam — jest drugą naturą każ­dego spra­gnio­nego (już, zaraz) pysz­nego żar­cia faceta. Roz­k­mina była tęga, ale w końcu w moje masywne łap­ska wpa­dła tor­tow­nica i kubek od ter­mosu. Huraaa! Za chwilę będzie forma na babkę!
Przy­go­to­wa­łem nie­zgor­sze cia­sto. Dwu­ko­lo­rowe — wie­cie — żeby było ład­niej, bo co ładne to i smaczne. Kubek od ter­mosu roz­mon­to­wa­łem, wyj­mu­jąc jego pla­sti­kową część, meta­lową zaś umie­ści­łem na denku tor­tow­nicy, po czym tę ostat­nią zaczą­łem wypeł­niać cia­stem. Zdzi­wie­nie numer dwa: kubek odpływa. Ale jak to?!
Żeby prze­ciw­dzia­łać nara­sta­ją­cemu wner­wie­niu, bły­ska­wicz­nie zor­ga­ni­zo­wa­łem garść śru­bek, które osta­tecz­nie docią­żyły kadłub mojego statku by ten spo­koj­nie spo­czął na dnie. Babkę z takim nadzie­niem (jak na poniż­szym obrazku) wsta­wi­łem do pie­kar­nika, z nie­cier­pli­wo­ścią wycze­ku­jąc końca pie­cze­nia.
Zdzi­wie­nie numer trzy nastą­piło, gdy na dźwięk roz­brzmie­wa­ją­cego minut­nika przy­pę­dzi­łem do kuchni i zaj­rza­łem do pie­kar­nika: gdzie są moje śrubki? Babka tak pięk­nie wyro­sła, że cia­sto dosko­nale wypeł­niło kube­czek razem ze znaj­du­ją­cymi się w nim śru­bami, a prze­lo­to­wego otworu jak nie uświad­czy­łem, tak nie uświad­czy­łem. Kube­czek z zawar­to­ścią jakoś wycią­łem nożem. Nie­stety mój pod­ręczny warsz­tat zubo­żał o te kilka śru­bek, któ­rych nie dało się odra­to­wać.
Nie pró­buj­cie tego w domu 😉
Zobacz podobne przepisy
Parówkowe serduszka
Tort orzechowy
Napisano w Inne
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/babka-z-zelazem