Wykonanie
Inne (8)Kalkulatory dietetyczne (3)Kuchenne porady (5)Przepisy kulinarne (89)
Mięso (39)
Drób (16)
Ryby i owoce morza (7)
Wieprzowina (18)
Wołowina (1)
Nabiał (21)
Napoje (1)Pizza (6)Posiłek (62)Kolacja (7)Obiad (24)Obiadokolacja (6)Podwieczorek (5)Przekąska (7)Śniadanie (14)Produkty zbożowe (32)
Słodycze i desery (21)
Warzywa i Owoce (32)Dla smartfonówZeskanuj powyższy QR Code aby uzyskać szybki dostęp do strony na swoim urządzeniu mobilnym.Chmurka tagów
boczek bułka tarta cebula chleb cukier kryształ
cukier trzcinowy cukier waniliowy i wanilinowy
czosnek drożdże piekarnicze
filet z kurczaka jaja i
przetwory z jaj
jogurt naturalny kakao kasza gryczana kiełbasa majonez makaron marchewka margaryna masło ekstra śmietankowe i klarowane
miód pszczeli mleko mąka kukurydziana
mąka pszenna mąka żytnia
ogórki kiszone konserwowe i
korniszony olej rzepakowy oliwa z oliwek otręby pszenne owsiane i
ryżowe pestki dyni pieczarki białe cremini i portobello
pomidor płatki orkiszowe
płatki owsiane płatki pszenne rodzynki ryż parboiled
sałata schab ser biały ser żółty siemię lniane twaróg ziemniaki śmietana i
śmietanka(Głosów: 1, wynik: 5 , 00 na 5)Loading...Smalec ze skwarkami — siła tkwi w prostocie. Dosłownie. Jest to doskonałe, smaczne, wysokokaloryczne, bardzo trwałe, ale i bardzo niezdrowe smarowidło do pieczywa.Dzisiejszy przepis będzie zwięzły i treściwy, bo cóż można napisać o potrawie składającej się raptem z jednego składnika wyjściowego. Oczywiście można by pisać peany w ramach dziękczynienia osobie, która pierwsza wpadła na pomysł zesmażenia na patelni pokrojonej w kostkę słoniny, ale że nie wiemy kto i kiedy to był…odpowiadająca nam ilość słoniny,
sól (może być morska, kamienna, warzona — dzisiaj i tak będzie niezdrowo 😉 )szczypta wolnego czasu.Aby smalec ze skwarkami zawierał coś do przegryzienia, umytą słoninę kroimy w grubszą kostkę . Taką wielkości paznokcia. Skwarki i tak się porządnie wytopią i znacznie zmniejszą swoją objętość, więc nie ma strachu.
Słoninę delikatnie oprószamy
solą i smażymy na patelni wytapiając tłuszcz. A powstanie go sporo. Aby smażenie słoniny nie trwało całą wieczność, roztopiony smalec (bez skwarków) możemy odlewać za pomocą małej chochelki do blaszanego rondelka. Gdy skwarki znacznie się już skurczą, ewentualnie podlewamy je niewielką ilością zabranego wcześniej tłuszczu i smażymy aż się przyrumienią. Na koniec łączymy wszystko razem, zostawiamy do lekkiego przestygnięcia i wlewamy do słoiczków do całkowitego zestalenia .
Tak otrzymany smalec ze skwarkami jest bardzo trwały. Nie mam pojęcia jaki jest jego termin przydatności do spożycia, bo z lodówki znika bardzo szybko. Maksymalnie przesiedział w niej chyba ponad miesiąc (bo musieliśmy najpierw wszamać znacznie mniej trwałą kiełbasiankę) i nadal był “zjadliwy”. Jeśli wiecie ile taki smalczyk może przetrwać w stanie jadalnym, to uświadomcie mnie proszę w komentarzach.Smacznego!Inni trafili tutaj szukającsmalec ze skwarkamiZobacz podobne przepisy‹
Mięsna zupa pomidorowa z kluskami lanymi i warzywami
Parówkowe serduszka ›Napisano w
Wieprzowina