ßßß Cookit - przepis na Jaja — infografika — wszystko o jajkach

Jaja — infografika — wszystko o jajkach

nazwa

Wykonanie

Inne (8)
Kalkulatory dietetyczne (3)
Kuchenne porady (5)
Przepisy kulinarne (89)
Mięso (39)
Drób (16)
Ryby i owoce morza (7)
Wieprzowina (18)
Wołowina (1)
Nabiał (21)
Napoje (1)
Pizza (6)
Posiłek (62)
Kolacja (7)
Obiad (24)
Obiadokolacja (6)
Podwieczorek (5)
Przekąska (7)
Śniadanie (14)
Produkty zbożowe (32)
Słodycze i desery (21)
Warzywa i Owoce (32)
Dla smartfonów
Zeska­nuj powyż­szy QR Code aby uzy­skać szybki dostęp do strony na swoim urzą­dze­niu mobil­nym.
Chmurka tagów
boczek bułka tarta cebula chleb cukier kryształ cukier trzcinowy cukier waniliowy i wanilinowy czosnek drożdże piekarnicze filet z kurczaka jaja i przetwory z jaj jogurt naturalny kakao kasza gryczana kiełbasa majonez makaron marchewka margaryna masło ekstra śmietankowe i klarowane miód pszczeli mleko mąka kukurydziana mąka pszenna mąka żytnia ogórki kiszone konserwowe i korniszony olej rzepakowy oliwa z oliwek otręby pszenne owsiane i ryżowe pestki dyni pieczarki białe cremini i portobello pomidor płatki orkiszowe płatki owsiane płatki pszenne rodzynki ryż parboiled sałata schab ser biały ser żółty siemię lniane twaróg ziemniaki śmietana i śmietanka
(Głosów: 2, wynik: 4 , 50 na 5)
Loading...
Info­gra­fika, którą znaj­dzie­cie w tym wpi­sie sta­nowi minia­tu­rowe kom­pen­dium wie­dzy na temat jajek. Zachę­cam do wydru­ko­wa­nia i przy­cze­pie­nia sobie na lodówce, bo jajka to super jedze­nie
Kilka słów o samych jajkach.
Witaminy w jajkach
Wita­mina B2 (Rybo­fla­wina) — 0 . 5 mg (28% zale­ca­nego dzien­nego spo­ży­cia),
Wita­mina B12 — 1 . 3 μg (22%),
Kwas pan­to­te­nowy — 1 . 4 mg (14%),
Wita­mina B9 (Kwas foliowy, Fola­cyna) — 47 . 0 μg (12%),
Wita­mina A — 487 IU (10%),
Wita­mina D — 35 . 0 IU (9%),
Wita­mina B6 — 0 . 1 mg (7%),
Wita­mina E (Alfa toko­fe­rol) — 1 . 0 mg (5%),
Wita­mina B1 (Tia­mina) — 0 . 1 mg (5%).
Co zna­mienne jajka prak­tycz­nie wcale nie zawie­rają wita­miny C, więc warto zapo­trze­bo­wa­nie na nią zaspo­ka­jać z innych źró­deł.
Mikroelementy w jajkach
Selen — 31 . 7 μg (45%),
Fos­for — 191 mg (19%),
Żelazo — 1 . 8 mg (10%),
Cynk — 1 . 1 mg (7%).
I wiele, wiele innych…
Na koniec zamiesz­czam obie­caną info­gra­fikę. Mam nadzieję, że Wam się przyda taki zastrzyk skon­den­so­wa­nej wie­dzy o jaj­kach.
Zobacz podobne przepisy
Chleb cebulowy pszenno-żytni
Bitki wieprzowe z cebulą, kaszą gryczaną i sałatą
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/jaja-infografika-wszystko-o-jajkach