ßßß
Potrzebne będą (na 4 porcje):-600g mielonego mięsa bawolego lub dość chudej mielonej wołowiny-2 łyżeczki mieszanki ziołowej o charakterze włoskim (np. rozmaryn, bazylia, oregano, tymianek, fenkuł, wiórki ostrej papryki, pietruszka itp.)-sól i pieprz-mąka, jajko i bułka tarta do obtoczenia-200ml śmietany kremówki 30-36%-ok. 80-90g świeżego szpinaku (ze 4 duże garście)-5-6 łyżek startego twardego sera, np. pecorino, parmezan-opcjonalnie szczypta gałki muszkatołowejSposób wykonania:1) Z mięsa formujemy 4 kotlety, posypujemy z obu stron solą, pieprzem i ziołami, a następnie obtaczamy w mące, jajku i bułce.2) Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z masłem, przysmażamy kotlety na rumiano ok. 3 minuty z każdej strony, a następnie obniżamy temperaturę i dosmażamy kotlety po kilka minut z każdej strony.
3) W międzyczasie w rondlu podgrzewamy śmietanę, wrzucamy do niej szpinak pokrojony w paski i gotujemy 2-3 minuty, aż szpinak zmięknie.
4) Na końcu zagęszczamy sos tartym serem, dodajemy szczyptę gałki i trochę soli, jeśli uznamy to za potrzebne, ponieważ ser może być już wystarczająco słony.
5) Na talerzu polewamy kotlety sosem i podajemy z warzywami, jak np. pomidory i brokuły gotowane na parze, lub fasolka, oraz ew. makaronem. Warzywa również można polać sosem, którego prawdopodobnie będzie pod dostatkiem.
Smacznego =)Agnieszka