ßßß Cookit - przepis na Bawół po florencku (Bufala alla Fiorentina)

Bawół po florencku (Bufala alla Fiorentina)

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Zapraszamy na kotlety mielone po florencku, wykonane z mięsa bawolego =)
Wołowina po florencku to potrawa, która ma wiele wersji i odmian.
Myślą przewodnią jest jednak zawsze szpinak i ser, najczęściej w postaci sosu.
Florencja słynie ze steków wołowych, w szczególności rodzaju Porterhouse,
czyli wielki urąb antrykotu i polędwicy razem z kością.
Bistecca alla Fiorentina, to właśnie taki stek z sosem szpinakowo-serowym.
Inne wersje to rolada wołowa z plastrami szpinaku i sera, bądź kotlety mielone lub klopsy z sosem szpinakowo-serowym. Często dodawane są również inne warzywa, np. pomidory.
Do poniższego przepisu i zdjęć zostało użyte mielone
mięso z bawołu, zamiast wołowiny. Jest od wołowiny nieco chudsze, zdrowsze,
ale w sumie identyczne w smaku. Można więc śmiało zastąpić je wołowiną, np. z udźca.
Potrzebne będą (na 4 porcje):
-600g mielonego mięsa bawolego lub dość chudej mielonej wołowiny
-2 łyżeczki mieszanki ziołowej o charakterze włoskim (np. rozmaryn, bazylia, oregano, tymianek, fenkuł, wiórki ostrej papryki, pietruszka itp.)
-sól i pieprz
-mąka, jajko i bułka tarta do obtoczenia
-200ml śmietany kremówki 30-36%
-ok. 80-90g świeżego szpinaku (ze 4 duże garście)
-5-6 łyżek startego twardego sera, np. pecorino, parmezan
-opcjonalnie szczypta gałki muszkatołowej
Sposób wykonania:
1) Z mięsa formujemy 4 kotlety, posypujemy z obu stron solą, pieprzem i ziołami, a następnie obtaczamy w mące, jajku i bułce.
2) Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z masłem, przysmażamy kotlety na rumiano ok. 3 minuty z każdej strony, a następnie obniżamy temperaturę i dosmażamy kotlety po kilka minut z każdej strony.
3) W międzyczasie w rondlu podgrzewamy śmietanę, wrzucamy do niej szpinak pokrojony w paski i gotujemy 2-3 minuty, aż szpinak zmięknie.
4) Na końcu zagęszczamy sos tartym serem, dodajemy szczyptę gałki i trochę soli, jeśli uznamy to za potrzebne, ponieważ ser może być już wystarczająco słony.
5) Na talerzu polewamy kotlety sosem i podajemy z warzywami, jak np. pomidory i brokuły gotowane na parze, lub fasolka, oraz ew. makaronem. Warzywa również można polać sosem, którego prawdopodobnie będzie pod dostatkiem.
Smacznego =)
Agnieszka
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/09/bawo-po-florencku-bufala-alla-fiorentina.html