Wykonanie
Bardzo proste, bardzo szybkie i bardzo smaczne. W tym roku
szałwia w ogródku rozrosła się do niebywałych rozmiarów. Więc używam jej do wszystkiego - i okazała się świetnym dodatkiem. Do panierki również. Bardzo polecam!

składniki500 g
polędwiczki wieprzowej8 listków
szałwii5 łyżek
bułki tartej5 łyżek tartego
parmezanu2-3
jajka1 łyżeczka
papryki w płatkach
sól,
pieprzmąkaprzygotowaniePolędwiczkę umyć, osuszyć, oczyścić z błon. Pokroić na kawałki gr ok 2 cm. Kawałki
mięsa włożyć
między folię i rozbić na cienkie plastry. Posolić i popieprzyć z obu stron. Listki
szałwii rozdrobnić w blenderze lub bardzo drobno posiekać. Wymieszać z
tartą bułką,
papryką i
parmezanem. Do 3 misek nałożyć:
mąkę, roztrzepane
jaja,
bułkę tartą wymieszaną z
parmezanem,
szałwią i
płatkami papryki. Plasterki
mięsa obtaczać w
mące ( nadmiar strząsnąć, następnie w roztrzepanym
jaju i na koniec w mieszaninie
bułki i
parmezanu. Smażyć na średnim ogniu aż kotleciki będą ładnie zrumienione z obu stron. Smacznego!


